Siirry suoraan sisältöön

Kuukauden neuvontahoitaja: Jaana Jormakka

Jaana Jormakka

Esittelemme Kuukauden neuvontahoitaja -juttusarjassamme Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajia ja heidän työtään. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Saimaan Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Jaana Jormakka.

Kuka olet ja mitä tehtävääsi kuuluu? 

Olen Jormakan Jaana ja olen neuvontahoitajana Saimaan Syöpäyhdistyksen Pieksämäen neuvontapalvelussa. Työssäni tapaan syöpäpotilaita ja heidän läheisiään. Neuvon ja ohjaan heitä. Kuuntelen ja keskustelen. Terveyden edistäminen kuuluu yhtenä työmuotona. Esimerkiksi päiväkoti-ikäisille lapsille annetaan aurinkovalistusta ja kouluikäisille tupakka- ja nuuskavalistusta. Pidän esitelmiä ja luentoja eri yhdistyksille ja opiskelijoille. Rintaproteesipalvelu kuuluu myös meidän työhön. Työ on monipuolista. Työskentelen yksin. Lähin työkaveri on Mikkelin neuvontapalvelussa 80 kilometrin päässä.

Mikä on haastavinta neuvontahoitajan työssä?

Haastavinta on tietysti se tilanne kun ihminen saa syöpädiagnoosin. Silloin alussa kaikki pelot, tuskat ja epävarmuus nousee esiin. Etsitään sitten yhdessä niitä voimavaroja selviytyä eteenpäin.

Millaista kiitosta saat työstäsi?

Saan sellaista kiitosta, että olen rauhallinen kuuntelija ja keskustelija. Olen saanut kiitosta juuri siitä, että olemme potilaiden kanssa yhdessä etsineet voimavaroja, joilla potilas jaksaa selviytyä.

Miten käsittelet työssäsi kohtaamia raskaista asioita?

Työyhteisössä tuemme toinen toisiamme. On tärkeää, että voimme keskustella mieltä painavista asioista yhdessä ja saada toinen toisiltamme tukea.

Mikä on parasta työssäsi?

Ehdottomasti tärkeimpänä kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa.

Mitä teet vapaa-aikana?  

Ulkoilen paljon, harrastan liikuntaa. Koiran kanssa liikun paljon luonnossa. Mökkeilen ja perhe on minulle tärkeä. Minusta on tulossa nyt ensimmäistä kertaa mummi, joten sitä varmaan höperehdin sitten tässä jatkossa.