Siirry suoraan sisältöön

Kuukauden neuvontahoitaja: Hannele Salovaara

Esittelemme Kuukauden neuvontahoitaja -juttusarjassamme Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajia ja heidän työtään. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Hannele Salovaara.

Kuka olet ja mitä tehtävääsi kuuluu? 

Olen Hannele Salovaara. Työskentelen Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitajana Riihimäen ja Lahden alueella. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja olen erikoistunut syöpähoitoihin ja kirurgiaan. Työpäivät ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta pidän täällä Lahdessa neuvontavastaanottoa syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen ja järjestän myös erilaisia avokuntoutuskursseja. Annan myös puhelinneuvontaa. Tehtävänäni on antaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen uusia näkökulmia uudessa elämäntilanteessa tarjoten tietoa, tukea ja toivoa.

Mihin kysymyksiin syöpäpotilaat tai läheiset hakevat lisätietoa Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista?

Asiakkaiden kanssa keskustellaan usein yleisesti syöpäsairaudesta ja siihen liittyvistä ennakkoasenteista. Monet janoavat tietoa syöpäsairaudestaan, sen hoidoista ja ennusteesta. Läheisten kysymykset liittyvät yleensä siihen, miten he voi tukea sairastunutta ja olla parhaiten mukana sairauden eri vaiheissa.

Psykososiaalisen tuen tarve on ilmeinen. Moni kaipaa tukea eri tunnetilojen ja elämäntilanteen jäsentelyyn. Tapaamisissa mietitään konkreettisia asioita, kuten miten kertoa sairaudesta lapsille, omille vanhemmille tai muille läheisille. Myös talouskysymykset, sosiaaliturva ja työelämään palaaminen puhuttavat monia. Diagnoosi tuo tilanteen, jossa tulevaisuus otetaan hetkeksi pois, jolloin halutaan tietää, mitä voi tehdä ja mitä sairauden myötä menettää.

Mikä on haastavinta ja palkitsevinta neuvontahoitajan työssä?

Haastavinta on neuvonnan kokonaisvaltainen luonne, mikä tuo välillä riittämättömyyden tunteen.

Pidän tavoitteenani sitä, että pystyisin luomaan sairastuneen kanssa luottamuksellisen suhteen ja tilanteen, jossa ihminen voi kertoa vapaasti huolensa ja toiveensa. On hyvin palkitsevaa, jos tämä tavoite onnistuu. Luottamuksen ja herkkyyden ylläpito on työssä oleellisinta.

Miten käsittelet työssäsi kohtaamia raskaista asioita?

Pitkä kokemus ja ammatillinen osaaminen on antanut tiettyjä työvälineitä. Työyhteistön tuki on tietysti välttämätöntä. Työssä on tärkeää, että antaa asioiden myös koskettaa ja kohtaa myös omat tunteet. Jo opiskeluaikana opettaja tähdensi, että jos mikään ei tässä ammatissa enää kosketa, on aika vaihtaa alaa. Herkkyys on työkalu, mutta oma ammatillisuus kuitenkin aina mahdollistaa tuen antaminen omista tunteista huolimatta. Asiakkaat antavat tietysti paljon viisautta ja toiminkin tässä työssä erilaisten hyväksi havaittujen keinojen ja mahdollisuuksien välittäjänä.

Mihin syöpäpotilaat eivät usein ole valmistautuneet, kun he saavat syöpädiagnoosin?

Ihminen ei ole koskaan valmistautunut sen kuulemiseen, että heillä on vakava sairaus, vaikka tästä olisi epäilyjä ja aavistuksia. Lääkäri antaa lopullisen vahvistuksen ja siihen tilanteeseen ei voi valmistautua, tilanne yllättää aina. Tieto kuitenkin vaikuttaa moneen asiaan ja ihmiseen siinä sairastuneen lähellä. Toisaalta odottamatonta ovat myös ne voimavarat, joita ihminen itsestään löytää, vaikka niitä ei normaalissa arjessa ole tarvinnut.

Mikä on suurin muutos, minkä olet sairaanhoitajana kokenut Syöpäjärjestössä verrattuna sairaanhoitajan työhön sairaalassa?

Aika. Täällä meillä on aikaa pysähtyä keskustelemaan. Työ on itsenäistä ja monipuolista. Myös potilassuhteet ovat pitkiä, mikä mahdollistaa sen, että elämää myös syövän jälkeen voi seurata ja antaa tukea. Elämä usein kuitenkin voittaa.

Mikä on parasta työssäsi?

Ihmiset. Erilaiset ihmiset ja se välitön palaute, jota saan. Näen monesti ihmisen olemuksesta, kun hän oivaltaa ja saa apua. Tuntuu hyvältä, kun on pystynyt avaamaan uusia näköaloja ihmisessä itsessään.

Mitä teet vapaa-aikana?

Olen pelannut sulkapalloa joka tiistai kohta 24 vuotta. Harrastan monipuolisesti liikuntaa erilaisissa ryhmissä, käyn kuntosalilla. Pidän matkustamisesta. Harrastan kulttuuria monipuolisesti, luen ja hoidan puutarhaa. Perhe ja ystävät ovat tietysti tärkeitä. Olen mukana myös vapaaehtoistyössä eli toimin Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Lahden seudun osaston puheenjohtajana ja olen myös Syöpäsairaanhoitajien hallituksessa.