Siirry suoraan sisältöön

Kutsu: Tupakkapoliittinen seminaari 22.10.

Tuoretta tutkimusta tupakkapolitiikasta  

Tervetuloa seminaariin, jossa avataan end game -ajattelua eli tavoitetta, joka tähtää tupakkatuotteiden käytön loppumiseen. Voiko Suomi saavuttaa tupakkalain tavoitteen vuonna 2030? 

Tilaisuus järjestetään tiistaina 22.10 klo 9-11.30 Helsingissä, Tieteiden talossa, Kirkkokatu 6. 

Ilmoittaudu seminaariin tästä

Seminaarissa tuodaan esille tupakkalain toimeenpanoon liittyviä jännitteitä sekä perus- ja ihmisoikeusnäkökulmaa end game -ajattelussa muun muassa lasten oikeuksien näkökulmasta. Lisäksi mietitään, millaista on savuttomuustyö käytännössä ammattioppilaitosten arjessa sekä esitellään tutkimusta sähkösavukkeiden säätelyn ongelmista Suomessa.  

 Tilaisuus on kaikille avoin.

 Ohjelma 

Aamukahvit tarjolla klo 8.30 alkaen 

9.00 Seminaarin avaus
Pääsihteeri Ulla Järvi, Suomen Tiedetoimittajain liitto  

End game – strategiat ja esteet 
Professori Arja Rimpelä, Tampereen yliopisto
Puheenvuoro käsittelee end game strategioita ja sen toteutumisen esteitä asiantuntijoille tehdyn haastattelututkimuksen valossa. 

Voiko Suomi saavuttaa tupakkalain tavoitteen vuonna 2030? 
Asiantuntija Hanna Ollila, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Puheenvuorossa esitellään THL:n syyskuussa julkaistun tutkimuksen tuloksia ja pohditaan, mitkä olisivat seuraavia askeleita tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi. 

Tupakkalain tavoite perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta
Tohtorikoulutettava Milka Sormunen, Helsingin yliopisto
Tupakkalain endgame-tavoite kohtasi haasteita lainsäädäntöprosessissa, koska sen pelättiin rajoittavan perus- ja ihmisoikeuksia. Kokonaisvaltainen tarkastelu perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta kuitenkin osoittaa, että endgame on perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarpeellinen. Etenkin lasten oikeudet puoltavat tupakoinnin vähentämistä niin paljon kuin mahdollista. 

Tupakkalain toimeenpano ammattioppilaitoksissa 
Tutkija Jenni Simonen, E2 Tutkimus
Tupakkalaki kieltää tupakkatuotteiden käytön oppilaitoksen alueella. Käytännössä henkilökunta puuttuu kuitenkin lähinnä paikkaan, jossa tupakkatuotteita käytetään, ei käyttöön itsessään. Vaikka oppilaitoksissa on halua savuttomuuden vahvistamiseen, niissä kaivataan keinoja ja henkilökunnan yhtenäistä sitoutumista savuttomuustyöhön. 

See you in Court – sähkösavukkeissa käytettävien maku- ja hajuaineiden myyntikiellon toimeenpano Suomessa  
Ylilääkäri Eeva Ollila, Syöpäjärjestöt 

 Toisin kuin muissa maissa Suomessa sähkösavukenesteissä ei ole sallittua olla tunnusomaisia maku- ja hajuaineita. Tällä kiellolla on haluttu torjua tilannetta, jossa erityisesti nuoret alkaisivat käyttää sähkösavuketta heitä kiinnostavien hajujen ja makujen vuoksi. Lisäksi lainsäätäjä totesi, ettei näiden makujen ja hajujen mahdollisista terveyshaitoista ole juurikaan tietoa.  Monissa muissa maissa, joissa maut ja hajut ovat sallittuja, nuoret käyttävät sähkösavukkeita. Lisäksi sähkösavukkeisiin liitetyt Yhdysvalloissa havaitut vakavat keuhko-ongelmat puhuttavat kansainvälisesti. Eeva Ollila esittelee tutkimusta sähkösavukkeissa käytettävien haju- ja makuaineiden myyntikiellon toimeenpanossa ilmenneistä haasteista Suomessa.  

Alustusten jälkeen puheenvuoroja kommentoi neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.  

Keskustelua.  

Lisätietoja:  

Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi, puh 050 440 5694
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä puh. 050 382 8968
etunimi.sukunimi@cancer.fi