Siirry suoraan sisältöön

Koira-avusteinen syöpäseulonta vaatii vielä tutkimusta

Suomalainen yritys on aloittanut eläinavusteisen syöpäseulontapalvelun tarjoamisen suoraan kuluttajille. Suomen Syöpärekisteri suhtautuu uuteen palveluun erittäin varauksellisesti.

Koirien käyttöä syövän seulonnassa ei ole terveydenhuollossa todettu viralliseksi ja riittävän luotettavaksi menetelmäksi. Koulutettujen koirien tiedetään pystyvän tunnistamaan syöpiä, mutta koirien käyttäminen seulonnoissa on vielä kokeiluvaiheessa eikä tietoa ole kertynyt riittävästi. Suomen Syöpärekisteri pitää menetelmän käyttöönottoa ja seulonnaksi nimeämistä harhaanjohtavana ja vaarallisena. On väärin mainostaa menetelmää syöpäseulontana, sillä se ei täytä seulonnan määritelmää. Onkin Suomen Syöpärekisterin mukaan hyvin kyseenalaista markkinoida testiä  ilman, että toiminnan takana on tutkimusnäyttöä ja lääketieteellistä osaamista.

Menetelmä perustuu siihen, että koira tunnistaa  syövän hajuprofiilin virtsanäytteestä. Asiakas  saa tuloksen muutaman arkipäivän kuluessa kirjautumalla myyjän verkkosivuille. ”Tietojemme mukaan jatkotoimenpiteistä ei ole sovittu mitään vaan asiakas saa suosituksen hakeutua lääkäriin, jos testitulos on positiivinen.  Erityistä huolta aiheutuu siis siitä,  että testin ostaneet ihmiset jäävät tulostensa kanssa tyhjän päälle. Terveydenhuollossa ei ole toimintaohjeita tämäntyyppiselle lähestymistavalle. Onkin luultavaa, että tuloksiin suhtaudutaan hyvin eri tavoin eri toimintayksiköissä. Emme myöskään tiedä sitä, kuinka usein testi antaa väärän normaalituloksen, jolloin asiakas saattaa saada viivästyneen hoidon kun olettaa testin olevan oikeassa”, Syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo.

Pelko syövästä herättää paljon tunteita ja kysymyksiä, siksi seulonta on hyvin rasvattu ketju toimintoja,  joiden muodot on etukäteen hiottu toimivaksi kokonaisuudeksi. Testitulosten yhteydessä tarvitaan aina myös tietoa siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi ja kuka huolehtii jatkohoidosta”, Nea Malila pohtii.

Suomen Syöpäekisterin yhtenä tehtävänä on arvioida syöpäseulontoja. Väestöpohjaiset seulonnat perustuvat luotettavaan näyttöön seulontojen vaikuttavuudesta. Lisäksi Suomen Syöpärekisterissä tutkitaan seulonnan haittoja, sen kustannuksia ja vaikutuksia elämänlaatuun. Tällä hetkellä viralliseen seulontaohjelmaan kuuluu rintasyövän ja kohdunkaulasyövän seulonnat. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50 – 69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Vastaavasti kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30 – 60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Lisäksi Suomessa on käynnistetty tänä keväänä uusi suolistosyövän seulontapilotti, jonka toivotaan laajenevan koko Suomeen.

Lisätietoja:

Johtaja Nea Malila, puh. 050 305 5730, nea.malila@cancer.fi

Lue lisää seulonnoista: https://syoparekisteri.fi/seulonta/