Siirry suoraan sisältöön

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevälle HPV-rokotusohjelmalle vihreää valoa monesta suunnasta

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) tuoreimpien lukujen mukaan vuonna 2018 todettiin noin 570 000 uutta kohdunkaulan syövän tapausta maailmanlaajuisesti. Näiden tilastojen valossa kohdunkaulansyöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä maailmassa. Joka vuosi yli 310 000 naista kuolee tähän ennaltaehkäistävissä olevaan tautiin. Noin 90 % näistä kuolemista tapahtuu matalan ja keskitulotason maissa.

IARC on hyväksynyt Maailman terveysjärjestön (WHO) kannan ihmisen papilloomaviruksen (HPV) rokotuksista ja vahvistanut, että HPV-rokotus on turvallista ja tehokasta kohdunkaulan syövän torjunnassa.  IARC:n ennusteet osoittavat, että ellei ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä toteuteta nopeasti, kohdunkaulan syöpätaakan odotetaan kasvavan lähes 460 000 kuolemaan vuodessa vuoteen 2040 mennessä.

THL suosittelee HPV-rokotetta osaksi myös poikien rokotusohjelmaa

HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Suomessa kohdunkaulan syöpä on harvinaistunut kohdunkaulan syövän seulontaohjelman myötä. 1960-luvulla alkaneen kansallisen kohdunkaulan syövän seulontaohjelman ansiosta kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on vähentynyt viidennekseen. Tällä hetkellä Suomessa todetaan Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan vuosittain noin 160 kohdunkaulan syöpää.

Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV aiheuttaa mm. osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. Noin kahdeksan nuorta kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämänsä aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tyttöjen ja poikien rokotusohjelmalla voitaisiin ehkäistä noin 300 syöpää sekä noin 1 700 elinvuoden ja 2 500 laatupainotetun elinvuoden menetyksiä joka vuosi.

Erityisesti rokotteella voidaan ehkäistä kohdunkaulan  syöpää ja sen esiasteita. Tytöt saavat jo nykyisin HPV-rokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. HPV-rokotteen ottaminen osaksi myös poikien rokotusohjelmaa olisi THL:n mukaan tehokas tapa estää papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä sekä miehillä että naisilla. Laajentamalla rokotusohjelma koskemaan myös poikia, on mahdollista, että HPV:sta päästäisiin jopa täysin eroon.

Lisätiedot

IARC
THL