Siirry suoraan sisältöön

Kansallisen syöpäkeskuksen perustaminen keskeinen mahdollisuus parantaa yhdenvertaisuutta

Tänään 22.10. vietettiin Kansallisen syöpäkeskuksen perustamistilaisuutta. Kansallinen syöpäkeskus koostuu viidestä alueellisesta syöpäkeskuksesta sekä valtakunnallisesta koordinoivasta yksiköstä. Alueelliset keskukset ovat käynnistäneet toimintaansa tämän ja viime vuoden aikana, ja kansallinen yksikkö on juuri saatu perustettua.

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen piti perustamistilaisuudessa potilasjärjestön puheenvuoron. Hän korosti puheenvuorossaan, kuinka syövänhoidon kehittäminen on edennyt erilaisten merkkipaalujen ja kehittämistoimien kautta – ja kuinka Syöpäjärjestöt on ollut keskeisesti mukana näissä vaiheissa.

Karjalainen kertoi, kuinka tärkeänä mahdollisuutena Syöpäjärjestöt pitää Kansallisen syöpäkeskuksen perustamista. Erityisen tärkeä on mahdollisuus parantaa potilaiden yhdenvertaisuutta eri puolilla Suomea, kun syöpäkeskukset pääsevät jakamaan tietoa ja hyviä toimintamalleja, tekemään yhteistyötä ja yhdessä laatimaan yhtenäisiä toimintakäytäntöjä.

Yhtenäisten käytäntöjen tulisi kattaa hoidon lisäksi myös psykososiaalisen tuen ja kuntoutumisen tuen palvelut sekä potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen. Potilasta tulee hoitaa kokonaisuutena ja hänen itsemääräämisoikeuttaan ja osallisuuttaan vaalien, Karjalainen painotti.

Puheenvuorossaan Karjalainen nosti esiin myös Kansallisen syöpäkeskuksen mahdollisuudet tutkimuksen kentällä. Erityisesti kliinisen ja translationaalisen tutkimuksen kehittämisen tulisi olla syöpäkeskuksen tehtävälistalla.

Karjalaisen puhe kiertyi uudelleen Syöpäjärjestöjen keskeiseen rooliin syövänhoidon merkkipaaluissa. Syöpäjärjestöt haluaa olla mukana tukemassa ja kehittämässä Kansallisen syöpäkeskuksen toimintaa: kehittämässä palveluja, potilaan osallisuutta, yhtenäisiä käytäntöjä. Syöpäjärjestöt toimii Kansallisen syöpäkeskuksen kumppanina ja tuo mukaan asiantuntemustaan ja potilaiden äänen.

Kuvissa Etelä-Suomen syöpäkeskuksen johtaja Mika Mustonen ja Itä-Suomen syöpäkeskuksen johtaja Maarit Anttila.