Siirry suoraan sisältöön

Jokaisella oltava pääsy saattohoitoon

Syöpäjärjestöjen tavoitteena on, että jokaisella sitä tarvitsevalla on pääsy laadukkaaseen oireenmukaiseen hoitoon tai saattohoitoon. Hoitavan lääkärin on arvioitava, minkälaista hoitoa potilas tarvitsee ja ohjattava tämä palvelun piiriin.

Saattohoidon porrastus helpottaa oikean hoitopaikan löytämistä potilaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Juuri nyt on panostettava eritasoisten saattohoitopalveluiden saatavuuden varmistamiseen koko Suomessa. Meillä pitää olla palliatiiviseen hoitoon asianmukaisesti koulutettuja lääkäreitä ja hoitajia.

Syöpäsäätiö on tukenut taloudellisesti lääkäreiden kouluttautumista saavuttamaan palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Erityispätevyyden saaneiden lääkäreiden tausta on hyvin monimuotoinen: onkologien lisäksi erityispätevyyden saaneissa on muuan muassa yleislääketieteen erikoislääkäreitä ja geriatreja.

Yksi haavoittuva ryhmä laadukkaiden palveluiden saamisen näkökulmasta ovat hoivakodeissa asuvat muistisairaat, joilla on jokin palliatiivista hoitoa edellyttävä muu krooninen sairaus. Kaikilla heillä ei välttämättä ole riittävää mahdollisuutta lääkärin tekemään palliatiivisen hoidon tarpeen arviointiin.

Suomen Syöpäyhdistys sai vuonna 2017 SOSTE-palkinnon saattohoidon tukihenkilötoiminnan kehittämisestä. Järjestöjen vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa saattohoidossa olevien potilaiden kokonaisvaltaista tukea.

Suomen Syöpäyhdistys korostaa myös parantumattomasti sairaiden läheisten tarvitsemaa tukea. Syöpäyhdistys on kehittänyt tutkimuspohjaisesti omia palveluitaan tähän tarpeeseen vastaamiseksi.