Siirry suoraan sisältöön

Turvallisuuden tunne seksissä kuuluu jokaiselle

Ettan ja Isaac Senen Rakastellaan-kappale käynnistää vuoden 2022 Kesäkumikampanjan.  27. kertaa järjestettävä kampanja muistuttaa nuoria harrastamaan turvallista seksiä.

“On iso kunnia olla vuoden 2022 kesäkumiartisti, ja jakaa sitä kautta tietoa turvallisesta seksistä. Kesäkumikampanjan sanoma on supertärkeä. Nuorempana kesäkumibiisit oli kohokohta mun ja mun frendien kesässä – mietittiin aina yhdessä kuka tekee seuraavan kesäkumibiisin”, Etta kertoo.

“Haluan edustaa kampanjan ajatusta ja näkökulmaa, jossa oma seksuaalisuus voi olla melko rajatonta, ja koska se on herkkä asia, on tosi tärkeää, että se on turvallista”, Isaac Sene kertoo.

Kesäkumikampanjan aikana jaetaan kymmeniä tuhansia kondomeja kesän eri tapahtumissa. Kampanjan artisteja ovat aiemmin olleet muun muassa Tuure Boelius ja Antti Tuisku.

Seksi edellyttää suostumusta sekä osapuolten toiveiden ja rajojen kunnioittamista

Vuoden 2022 kampanjassa muistutetaan turvallisesta seksistä kokonaisvaltaisesti. Seksitilanteesta voi luoda hyvän ja turvallisen jo heti ensimmäisellä kerralla seksikumppanin kanssa pitämällä huolta siitä, että kaikki seksuaaliset teot tapahtuvat yhteisymmärryksessä. Avoin kommunikaatio ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen luo turvaa.

”Turvallinen seksi edellyttää suostumuksen varmistamista ja osapuolten toiveiden kunnioittamista omat rajat huomioiden. Turvallisuuden tunteen ja seksistä nauttimisen maksimoi ehkäisystä huolehtiminen yhdessä”, summaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Tuulia Råmark.

Vuoden 2021 Kouluterveyskyselystä selviää, että lähes 20 % perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaisista ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä. Luku on valitettavasti noussut vuoteen 2019 verrattuna.  Råmark suosittelee kondomien pitämistä mukana varmuuden vuoksi.

Kesäkumi-kampanjassa mukana olevat järjestöt muistuttavat, että turvallisuuden tunne seksissä kuuluu jokaiselle riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai henkilökohtaisista ominaisuuksista ja taustoista.

#kesäkumi #naimamaisteri

Lisätietoja kampanjasta antaa:
Nuorisoasiantuntija Hanna Louhivesi, Syöpäjärjestöt, 050 356 9153, etunimi.sukunimi@cancer.fi

Lue lisää Ylen sivulta

Kesäkumikampanjan toteuttavat YleX, Suomen Punainen Risti, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Kuva: Nelli Kenttä