Siirry suoraan sisältöön

Biosimilaarien käytön edistäminen on kannatettavaa

Toimitimme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjallisen lausunnon esityksestä lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamiseksi. Esitys sisältää myös muita muutoksia mutta me keskityimme biologisia lääkkeitä koskeviin ehdotuksiin.

Biologiset lääkkeet muodostavat merkittävän osan avohoidon lääkekustannuksista. On perusteltua vahvistaa ns. biosimilaarien käyttöä ja siksi kannatamme pääosin esitystä, jonka mukaan lääkärin tulisi lähtökohtaisesti määrätä edullisin tarjolla oleva biologinen lääke tai biosimilaari.

Parasta on, jos lääkehoito voidaan suoraan aloittaa edullisimmilla lääkkeellä. Mielestämme lääke voidaan kuitenkin myös vaihtaa edullisempaan hoidon aikana. Tärkeää kuitenkin on, kuten esitetään, että lääkäri voi hoidollisista tai lääketieteellisistä syistä kieltää lääkevaihdon.

Korostimme lausunnossamme myös sitä, että tietojärjestelmien toimivuus on ehdoton edellytys lääkevaihdon toteuttamiselle.

Koko lausuntomme on luettavissa täällä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on julkistanut mietintönsä ja sen myötä kaikki asiantuntijalausunnot, joihin pääsee käsiksi eduskunnan sivuilla.

Lääkehuollon kustannustehokkuuteen liittyy myös toinen esitys eli biologisten lääkkeiden apteekkivaihto. Valtioneuvosto on tänään antanut sitä koskevan esityksen, jota mekin kommentoimme lausuntokierroksella.