Siirry suoraan sisältöön

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto on pääsääntöisesti kannatettavaa

STM on esittänyt biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa. Kyse on siis siitä, että biologisia lääkkeitä voitaisiin vaihtaa apteekeissa edullisempiin vastaaviin tuotteisiin, biosimilaareihin, samalla tavoin kuin nyt vaihdetaan kemiallisia lääkkeitä.

Syöpäjärjestöt pitää esitystä pääosin kannatettavana. Biologiset lääkkeet muodostavat suuren osan avohoidon lääkekuluista ja niiden apteekkivaihto voisi olla toimiva tapa vähentää jatkuvasti nousevia lääkekuluja. Esimerkiksi syöpälääkkeiden kohdalla biologisten lääkkeiden apteekkivaihto voisi olla toimiva tapa lisätä kustannusvaikuttavuutta ja taittaa lääkekulujen nousua.

Parasta kuitenkin olisi, jos biosimilaareja alun perin määrättäisiin nykyistä enemmän eikä tarvetta apteekkivaihdolle olisi. Toivomme, että esitys biosimilaarien sisällyttämisestä viitehintajärjestelmään voisi tukea tätä.

Joka tapauksessa on tärkeä varmistaa, ettei apteekkivaihdosta tule ongelmia potilasturvallisuuden tai hoitoon sitoutumisen kannalta. Siksi esitetty kolmen kuukauden vaihtoväli on mielestämme liian lyhyt. Samoin pidämme perusteltuna pohtia, pitäisikö biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekissa ottaa käyttöön vaiheittain.

Lue lisää lausunnostamme.