Siirry suoraan sisältöön

Aurinko tulee, oletko valmis?

Ulkoillessa on syytä muistaa suojautua auringolta.

Kesäaurinko saa hymyn huulille ja askeleen kepeäksi. Moni meistä nauttii myös siitä, kun aurinko hellii ihoa. Auringon kanssa on syytä kuitenkin olla varovainen, sillä ihon palaminen ja elämän aikana kertyneen ultraviolettisäteilyn eli UV-säteilyn suuri määrä suurentavat riskiä sairastua ihosyöpään.

UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää. Siksi lähes kaikki ihosyövät voidaan estää suojautumalla auringolta. Syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo kertoo, miten.

”Suojautumiskeinot ovat monelle tuttuja, mutta aurinkohuumassa niiden noudattaminen unohtuu helposti. Siksi niistä täytyy vähän myös jankuttaa.”

1.    Varjossakin voi nauttia

Paras ja helpoin keino suojautua auringolta on olla varjossa. Erityisen fiksua on hakeutua varjoon silloin, kun UV-säteily on kaikkein voimakkainta.

”Suomessa kannattaa välttää auringossa oleskelemista touko-elokuun ajan noin kello 11–16. Varjossakin voi nauttia auringosta”, Vuoristo neuvoo.

Rantavarjo ei välttämättä aina riitä. Herkkä iho voi palaa myös varjossa, koska ympäristö heijastaa UV-säteilyä.

Pilvet eivät myöskään riitä varjoksi, sillä osa UV-säteilystä tulee pilvien läpi.

2.    Pysy rannalla pystyssä

Uintireissun jälkeen ei kannata jäädä makoilemaan aurinkoon, sillä makuuasennossa saa nelinkertaisen annoksen UV-säteilyä pystyasentoon verrattuna. Makaavan ihmisen iholle säteily tulee myös kohtisuoraan.

Viisain on se, joka liikkuu auringossa tai makoilee varjossa.

3.    Vaatteet on mun aatteet

Auringosta voi nauttia myös vaatteet päällä, sillä kevyetkin vaatteet suojaavat auringon UV-säteilyltä. Fiksu suojautuja pukeutuu polvimittaisiin shortseihin tai hameeseen ja valitsee paidan, jossa on puolipitkät hihat. Leveälierinen hattu suojaa niskaa, kasvoja ja korvia paremmin kuin lippis.

4.    Muista silmät

Auringon UV-säteily on haitallista myös silmille. Se aiheuttaa muun muassa harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Siksi kannattaa aina muistaa suojata myös silmät auringolta.

Hyvät aurinkolasit tunnistaa siitä, että niissä on CE-merkki, UV 400 -merkki ja lupaus 100-prosenttisesta UV-suojasta.

5.    Rasvaa reilusti ja usein

Meri-Sisko Vuoristo suosittelee käyttämään aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on 30. Jos olet sairastanut aiemmin ihosyövän, rasvaksi kannattaa valita sellainen, jonka suojakerroin on 50.

Aurinkorasvaa ei ole syytä säästellä. Osta joka kesäksi uusi rasva ja levitä sitä reilusti kaikille niille ihoalueille, jotka eivät ole vaatteiden suojassa. Jos rasvaa laittaa liian vähän, sen teho voi heikentyä jopa puoleen.

Hyvä perussääntö on laittaa aurinkorasvaa enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Ensimmäinen rasvaus olisi hyvä tehdä puolisen tuntia ennen aurinkoon menemistä ja rasvaa kannattaa lisätä hikoilemisen ja jokaisen uimakerran jälkeen.

6.    Samat säännöt, eri riskit

Joka neljännen suomalaisen ihotyyppi on 1 tai 2. Heidän ihonsa on vaalea, ja heillä saattaa olla pisamia tai punainen tukka. He palavat auringossa helposti, ja siksi heillä on tavallista suurempi riski sairastua ihosyöpään. Siksi heidän on erityisen tärkeä suojautua auringolta.

Runsasluomisuus ja suvussa esiintyvät melanoomat suurentavat myös sairastumisen riskiä.

”Jos on paljon luomia, miksi kasvattaa niistä melanoomaa grillaamalla itseään auringossa?”, Meri-Sisko Vuoristo kärjistää.

Entä UV-suojavaatteet?

UV-suojavaatteita markkinoidaan erityisesti lapsiperheille. Meri-Sisko Vuoriston mukaan niitä voi toki käyttää, mutta Suomessa pärjää hyvin myös tavallisilla vaatteilla.

”Tietyissä olosuhteissa ne varmaan helpottavat suojautumista auringolta, jos vaikka matkailee tropiikissa tai kiipeilee korkeilla vuorilla.”

Muista erityisesti meidät!

Pienet lapset. Lasten iho on ohuempi kuin aikuisten, ja siksi se vaurioituu herkemmin. Lasten ihon pigmenttisolut eli melanosyytit ovat myös virkeämpiä. Ne jakautuvat herkästi ja niihin kertyy enemmän virheitä. Mitä nuorempana iho palaa tai altistuu haitalliselle UV-säteilylle, sitä pidempään ihovaurioilla on aikaa kasaantua ja kehittyä syöväksi.

Yksin elävät ja vanhemmat miehet. Heidän melanoomansa löydetään keskimäärin myöhemmin kuin naisten, ja heidän ennusteensa on huonompi.

”Yksi syy voi olla se, että miehet eivät kiinnitä ihoonsa niin paljon huomiota kuin naiset. Miehille tulee melanooma naisia yleisemmin selkään, joten sitä on vaikeampi huomata”, Meri-Sisko Vuoristo kertoo.

Jo ihosyövän sairastaneet. Heillä on selvästi muita suurempi riski saada toinen ihosyöpä, joten heidän on erityisen tärkeä suojautua auringolta. Tutkimusten mukaan ihosyövän sairastaneet tuppaavat kuitenkin unohtamaan tämän, kun hoidosta kuluu aikaa.

Teksti: Marika Javanainen