Siirry suoraan sisältöön

Yli 18 miljoonaa ihmistä sairastuu ennusteen mukaan tänä vuonna syöpään

The International Agency for Research on Cancer (IARC) on julkaissut viimeisimmät arviot syövän maailmanlaajuisesta syöpätaakasta. Maailmanlaajuisen syöpätaakan arvioidaan nousevan tänä vuonna 18,1 miljoonaan uuteen syöpätapaukseen. Syöpään kuolee 9,6 miljoonaa ihmistä vuonna 2018.

Syöpätaakka tarkoittaa sekä syöpään sairastumisen riskiä että syövän aiheuttamaa kuolleisuutta. GLOBOCAN 2018 tietokanta tarjoaa arvioita syöpätaakasta 185 maassa 36 eri syöpätaudin osalta.

Tietokannan mukaan maailmanlaajuisen syöpätaakan arvioidaan nousevan 18,1 miljoonaan uuteen tapaukseen. Tänä vuonna syöpään kuolee 9,6 miljoonaa ihmistä. Maailmanlaajuisesti tämä tarkoittaa sitä, että syöpään kuolee joka kahdeksas mies ja joka yhdestoista nainen viiden vuoden sisällä syöpädiagnoosin saamisesta.

Lähes puolet uusista syöpätapauksista ja yli puolet syöpäkuolemista vuonna 2018 arvioidaan tapahtuvan Aasiassa, osittain siksi, että alueella on lähes 60 prosenttia maailman väestöstä. Euroopan osuus maailmanlaajuisista syöpätapauksista on 23,4 prosenttia ja 20,3 prosenttia syöpäkuolemista, vaikka Euroopassa asuu vain yhdeksän prosenttia maailman väestöstä.

Suomessa ennustetaan löytyvän yli 35 000 syöpää tänä vuonna

NORDCANin kokoamien tietojen mukaan Suomessa ennustetaan löytyvän 35 400 syöpätapausta tänä vuonna. Viimeisimpien julkaistujen syöpätilastojen mukaan Suomessa syöpään vuonna 2015 sairastui 32 799 ihmistä. ”Uusien syöpätapausten määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa”, sanoo Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi.

Ennusteiden mukaan Suomessa ikävakioitu syöpäkuolleisuus pienenee. Vaikka syöpäkuolleisuus laskee, niin syöpäkuolemien lukumäärä nousee jatkossa. Kun vuonna 2015 syöpäkuolemia oli hieman yli 12 000 niin vuonna 2025 on ennustettu syöpäkuolemia olevan 14 400. Tämä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä, jonka myötä uusien syöpätapausten lukumäärät kasvavat.

Maailmanlaajuisesti uusia keuhkosyöpä, naisten rintasyöpä ja suolistosyöpätapauksia diagnosoidaan eniten kuolemia. Yhdessä nämä kolme syöpää vastaavat kolmasosaa kaikista uusista syöpätapauksista. Eturauhassyöpä on listalla neljäntenä. Suomessa yleisimmät syövät ovat rintasyöpä naisilla ja eturauhassyöpä miehillä.

Syövän lisääntyminen johtuu useista tekijöistä, kuten väestönkasvusta ja ikääntymisestä, mutta myös sosiaalinen ja taloudellinen kehitys tuo mukanaan elämäntapoja, jotka lisäävät syöpäriskiä. Esimerkiksi vähäinen liikunta voi tulevaisuudessa olla aikaisempaa merkittävämpi syövän riskitekijä.

 Lisätietoja:

Suomen Syöpärekisteri
Tilastojohtaja Janne Pitkäniemi, puh. 050 372 3335

Syöpä Suomessa: https://syoparekisteri.fi/syopa-suomessa/tarkeimpia-tilastoja/
Nordcan-tilastot: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/FI/frame.asp

The online GLOBOCAN 2018 database: http://gco.iarc.fr/,