Siirry suoraan sisältöön

Vapaaehtoiset ovat suurenmoinen voimavara

Syöpäjärjestöt voi iloita siitä, että joukossamme on iso joukko sitoutuneita ja osaavia vapaaehtoistyöntekijöitä. He haluavat tukea syöpäpotilaita ja heidän läheisiään sekä ovat valmiita toimimaan Syöpäjärjestöjen monimuotoisessa vapaaehtoistyössä. Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään tiistaina 5.12.

Vapaaehtoisten joukossa on syövän sairastaneita, syöpäpotilaiden läheisiä ja muita syöpätyöstä kiinnostuneita ihmisiä. He antavat aikaansa mm. koulutettuina tukihenkilöinä, kokemustoimijoina, luottamushenkilöinä, järjestöaktiiveina, talkoolaisina ja lipaskerääjinä.

Syöpäjärjestöissä on tarvetta monenlaiselle osaamiselle ja mahdollisuus osallistua toimintaan juuri sen verran kuin itselle tuntuu sopivalta. Osallistuminen kerho- ja osastotoimintaan on myös luonteva tapa olla mukana syöpäyhdistysten työssä.

Vertaistuki on kultaakin arvokkaampaa

Saman sairauden kokenut osaa monissa tilanteissa tukea parhaiten toista syöpään sairastunutta. Vertaistukihenkilö pystyy kuuntelemaan ymmärtäen ja osaa kysyä oikeat kysymykset. Vertaistukihenkilö muistaa, miltä sairaus kehossa tuntuu ja mitä tunteita sairaus herätti. Hän tunnistaa huolet ja ajatukset, joita sairastuneen tai läheisen päässä pyörii.

Kokemustoimija jakaa omaa kokemustietoaan sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille. Hän tarjoaa näkökulman siitä, mitä sairastuminen tarkoittaa yksilötasolla ja millaisia asioita sairaus tuo ihmisen elämään.

Saattohoitokodit ja syöpäyhdistykset kouluttavat saattohoidon tukihenkilöitä. Saattohoito on kuolemaa lähestyvien ihmisten hoitoa. Kun toivoa paranemisesta ei ole, tavoitteena on helpottaa oireita, lievittää kipuja ja helpottaa kuolevan sekä omaisten ahdistusta ja tukea hyvää elämän loppuvaihetta. Vapaaehtoiset voivat auttaa käytännön asioissa, avustaa esimerkiksi ruokailussa tai olla turvana ja seurana. Suomen sosiaali- ja terveys ry palkitsi tänä vuonna Syöpäjärjestöt saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta.

Sairaalatukihenkilöt opastavat sairastuneita ja heidän läheisiään mm. sairaalassa kulkemisessa ja antavat vertaistukea sekä muuta tukea ja apua.

Jäsenyhdistysten sekä niiden alaisuudessa toimivien paikallisosastojen hallitukset, työryhmät ja toimikunnat toimivat vapaaehtoisvoimin. Erittäin tärkeää työtä, jotta järjestö voi edes toimia.

Vapaaehtoisten päivä sosiaalisessa mediassa

Esittelemme vapaaehtoistyötämme tiistaina 5.12. sosiaalisen median kanavissamme Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

#syöpäjärjestöt #vapaaehtoinen  #vapaaehtoistenpäivä

Lisätietoja:
Ylilääkäri Liisa Pylkkänen 040 733 5237
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä 050 3828968

etunimi.sukunimi@cancer.fi