Siirry suoraan sisältöön

Uudet syöpäluvut julkaistu – Keuhkosyöpäkuolleisuus suurinta perusasteen koulutuksen saaneilla

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut vuoden 2018 syöpätilastot. Suomessa todettiin vuonna 2018 kaikkiaan 34 372 uutta syöpää. Naisten yleisin syöpä on edelleen rintasyöpä ja miesten eturauhasen syöpä. Suomen Syöpärekisterin vuosiraportissa kuvataan ensimmäistä kertaa syöpätaakkaa väestön koulutusasteittain. Koronavirusepidemian vuoksi arvioitiin myös vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin diagnoosi-iän, syövän keston ja syöpätaudin perusteella kuuluvien syöpäpotilaiden lukumäärää.

Eri syöpien ilmaantuvuudessa on selkeitä koulutusasteen mukaisia eroja niin naisilla kuin miehillä. Yleisesti ottaen miehillä syöpäilmaantuvuus on korkeampi peruskoulutetuilla kuin korkeakoulutetuilla, mutta naisilla taas korkeampi korkeakoulutetuilla. Syy tähän on se, että sellaiset naisilla yleiset syövät, kuten rintasyöpä ja ihomelanooma, ovat yleisempiä korkeakoulutetuilla.

Kaikkein suurimmat koulutusasteen mukaiset syöpien ilmaantuvuuserot havaitaan keuhkosyövässä, jossa ilmaantuvuus on sekä naisilla että miehillä suurinta peruskoulutusasteen omaavilla: naisilla ero on kaksin- ja miehillä kaksi ja puolikertainen korkeakoulutettuihin verrattuna.

Suomen Syöpärekisterin vuosiraportti kertoo, että myös etenkin ihomelanoomassa koulutusastekohtaiset erot ovat suuria. Sekä naisilla että miehillä ilmaantuvuus on korkeasti koulutetuilla yli 60 prosenttia korkeampi.

Peruskoulutusasteen naisilla myös kohdunkaulan syöpä ja maksasyöpä ovat selvästi yleisempiä kuin korkeakoulutetuilla naisilla. Peruskoulutusasteen miehillä mahasyöpä on korkeakoulutettuja yleisempi.

Useimmissa yleisissä syövissä peruskoulutettujen syöpäkuolleisuus korkeampi

Syöpäkuolleisuuden koulutusastekohtaiset erot ovat vielä suurempia kuin ilmaantuvuuden. Useimpien yleisten syöpien kohdalla peruskoulutettujen syöpäkuolleisuus on korkeampi kuin korkeakoulutettujen. Naisilla syöpäkuolleisuus on suurinta peruskoulutetuilla kaikissa tarkastelluissa syövissä lukuun ottamatta rinta- ja munasarjasyöpää, miehillä kaikissa syöpätaudeissa.

Naisilla kohdunkaulan ja keuhkosyövän ja miehillä keuhko- ja ruokatorven syövässä kuolleisuus on peruskoulutetuilla yli kaksinkertaista korkeakoulutettuihin nähden.

Tarkastelussa olivat mukana rinta-, eturauhas-, keuhko- ja paksu- ja peräsuolen syöpä, ihomelanooma, ihon okasolusyöpä, haima-, munasarja-, maksa-, haima-, munuais-, maha- ja yleisimmät verisyövät ja kilpirauhasen, kohdunkaulan ja virtsarakon syöpä.

Rekisteritieto auttaa vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien määrän arvioinnissa

Raporttia tehtäessä Suomessa alkoi koronavirusepidemia. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien syöpäpotilaiden lukumäärää voidaan arvioida Syöpärekisterin tiedon perusteella. Syöpädiagnoosin joskus saaneita elossa olevia henkilöitä oli melkein 290 000 eli viisi prosenttia suomalaisista. Yli 70-vuotiaita, joilla syövän toteamisesta oli alle vuosi, oli rekisteritietojen mukaan 11 500. Yli 70-vuotiaita, joilla on joskus todettu syöpä, oli 160 000. Raportissa on lisäksi esitetty vastaavat tiedot yleisimpien syöpien ja erikseen keuhkosyövän sekä veri- ja imukudossyöpien osalta.

Suomessa todettiin vuonna 2018 kaikkiaan 34 372 uutta syöpää, joista naisilla 16 536 ja miehillä 17 836. Naisten yleisin uusi syöpä on edelleen rintasyöpä ja miesten eturauhasen syöpä. Toisella sijalla on molemmilla sukupuolilla paksu- ja peräsuolisyöpä. Syöpäkuolemia oli 12 730. Syöpään kuolleita naisia oli 5 927 ja miehiä 6 803.

Lisätiedot:

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila, 050 305 5730, nea.malila@cancer.fi
Tilastojohtaja Janne Pitkäniemi, 050 372 3335, janne.pitkaniemi@cancer.fi
Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi