Siirry suoraan sisältöön

Tutkimukseen on panostettava yhä enemmän

Suomalainen syövän hoito toimii erinomaisesti ja sen kustannukset ovat pysyneet kurissa syöpätapausten lisääntymisestä huolimatta. Sairauden yleistyessä on syöpätutkimukseen kuitenkin panostettava yhä enemmän. Nykyisen korkeatasoisen hoidon taustalla on korkealaatuinen suomalainen syöpätutkimus ja laadukas rekisteritieto. 

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen puhui tänään Syöpäsäätiön ja Helsingin yliopiston Syöpä nyt -tilaisuudessa, joka järjestettiin osana Suomi 100 -ohjelmaa.

Suomessa syövän hoidon tulokset ovat kansainvälisesti arvioiden huipputasoa. Viime vuosien aikana yhä harvempi työikäinen syöpäpotilas on joutunut työeläkkeelle.

Syöpään sairastuu joka vuosi yhä suurempi määrä suomalaisia. Vuonna 2013 todettiin Suomessa 32 000 uutta tapausta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin 10 vuotta aiemmin.

–          Terveydenhuollon kustannukset eivät räjähdä käsiin syöpien lisääntyessä, Sakari Karjalainen totesi.

–          Tuoreen tutkimuksen mukaan syövänhoidon kustannukset eivät ole nousseet. Hoito on siirtynyt vuodeosastoilta poliklinikoille ilman, että tulokset ovat huonontuneet. Sairaalat ovat onnistuneet lääkehankintojen kilpailuttamisessa. Valtiovalta on onnistunut pitämään kurissa avohoidon lääkkeiden hinnat.

Syövän kustannukset olivat vuonna 2014 uutta syöpätapausta kohden reaalisesti pienemmät kuin vuonna 2009. Tapausmäärän kasvu on nostanut yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia, mutta ne ovat pysyneet kohtuullisempina kuin kymmenen vuotta sitten tehdyissä arvioissa odotettiin. Tämä selvisi Syöpäsäätiön ja LähiTapiolan rahoittamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin syövän aiheuttamien kustannusten kehitystä.

Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri ennustaa syöpätapausten määrän kasvavan 43 000:een vuoteen 2030 mennessä. Syövän lisääntyminen johtuu pääosin väestön ikääntymisestä ja eliniän pidentymisestä.  Ennusteiden mukaan Suomessa on vuonna 2030 elossa noin 140 000 syöpään sairastunutta, joiden sairastumisesta on kulunut alle viisi vuotta.

Monet potilaista ovat iäkkäitä jo sairastuessaan ja syövän hoidon kehittymisen myötä syövästä selviää yhä useampi – tulevaisuuteen on syytä varata riittävät resurssit sairauden hoitoa ja seurantaa varten.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Sakari Karjalainen, puh. 0400 818 910, sakari.karjalainen@cancer.fi
Johtaja Nea Malila, puh. 050 305 5730, nea.malila@cancer.fi
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä, puh. 050 382 8968, anu.kytola@cancer.fi