Siirry suoraan sisältöön

Tupakointia on vähennettävä kaikilla tarpeellisilla keinoilla

Tänään vietetään Maailman tupakatonta päivää. Suomen tavoitteena on olla nikotiiniton maa vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta ei saavuteta ilman monipuolisia toimia.

– Tänään julkaistaan STM:n tupakka- ja nikotiinipoliittisen työryhmän raportti uudistuksista, joita tarvitaan nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi. Seuraavaksi tarvitaan vahvaa poliittista tahtoa toteuttaa ryhmän esitykset. Tupakka on tärkein ehkäistävissä oleva sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Tupakka on suurin yksittäinen syy syöpien taustalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa vältettäisiin jopa 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden aikana, mikäli tupakointi loppuisi täysin, kertoo Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Siksi erityisesti lapsiin ja nuoriin vaikuttaminen on tärkeää ja tupakkapoliittisesti vaikuttavaa. Yksi toimiva keino on tuotemerkittömät pakkaukset, jotka tutkitusti vähentävät tupakkatuotteiden houkuttelevuutta lasten ja nuorten keskuudessa. Tuotemerkittömät pakkaukset ovat käytössä useissa maissa, mm. Australiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, ja niiden käyttöönotosta on tehty päätöksiä monissa Euroopan maissa.

– Suomen on tärkeä omaksua kansainvälinen linja tupakkapakkauksissa. Tämä on yksi keino, jolla voimme suojella lastemme ja nuortemme terveyttä, Heino muistuttaa.

Nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi ei kuitenkaan riitä yksi keino. Yksi erityinen ongelma on nuuska, jonka käyttö lisääntyy hälyttävästi nuorten keskuudessa. 23 % suomalaisista 18-vuotiaista pojista nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Nuuska on merkittävä poikkeus trendiin, jonka mukaan nuorten tupakointi vähenee.

– Syöpäjärjestöt on toistuvasti tuonut viranomaisten tietoon tarpeen puuttua nuuskan matkustajatuonnin lieveilmiöihin, kuten rikkomuksiin maahantuonnissa ja myynnissä. Viranomaisten, erityisesti tullin ja poliisin, aiempaa tiukemmat toimet ovat välttämättömiä nuorten suojelemiseksi laittomalta nuuskalta. Lisäksi tupakkalakia tulee tiukentaa. Maahantuontirajat on laskettava 500 grammaan ja 30 pakkaukseen ja nuuskan nikotiinipitoisuudelle tulee asettaa enimmäisraja, Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila painottaa.

Tupakkateollisuuden tuotekehitys on vilkasta ja markkinoille on tulossa uusia tuotteita, kuten kuumennettavat tupakkatuotteet, joiden haitat näyttävät olevan tupakkateollisuuden antamaa tietoa merkittävästi suurempia ja saattavat vertautua jopa savukkeiden haittoihin.

– Tupakkateollisuus pyrkii tyypillisesti vähättelemään uusien tupakkatuotteiden haitallisuutta ja levittämään tuotteitaan markkinoille ennen tutkimustiedon kertymistä. Nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi on välttämätöntä pystyä säätelemään myös uusia tupakka- ja nikotiinituotteita sekä niiden saatavuutta ja markkinointia, korostaa Ollila.

Syöpäjärjestöt tekee aktiivista nikotiininvastaista työtä ja on mm. pyrkinyt tukemaan STM:n työryhmän työtä toimittamalla sille tuoretta tutkimustietoa. Suomen Syöpärekisterillä on tutkimustoimintaa tupakan ja syövän yhteyksistä. Syöpäjärjestöt pyrkii myös itse vaikuttamaan lapsiin ja nuoriin ja ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön aloittamista, mm. Fressis-hankkeella.

Lisätiedot:

terveysosaston johtaja Juha Heino
050 3866 221, juha.heino@cancer.fi

terveyden edistämisen ylilääkäri  Eeva Ollila
050 590 4935, eeva.ollila@cancer.fi

vaikuttajaviestinnän asiantuntija Sini Terävä
050 513 5083, sini.terava@cancer.fi

 

Linkit tutkimuksiin:

Salminen P., Fonselius R., Ollila E. : Uusi tupakkalaki tuli – miten kävi nuuskan maahantuonnin?

Ollila E., Fonselius R., Salminen P.: Sähkösavukkeiden saatavuus ja valvonta uuden tupakkalain aikana

Andersson T., Pukkala E. et al: Tackling the tobacco epidemic in the Nordic countries and lower cancer incidence by 1/5 in a 30-year period—The effect of envisaged scenarios changing smoking prevalence

Muistio Suomen nuuskatilanteesta

Linkit Syöpäjärjestöjen hankkeisiin:

Fressis

NikEdu