Siirry suoraan sisältöön

Syöpäviikko: Tupakoinnin lopettamisen hyödyt tuntuvat heti

Euroopan syöpäviikkoa vietetään 25.–31.5. ja viikon aikana kerrotaan tupakoinnin lopettamisen hyödyistä, kannustetaan ihmisiä pohtimaan tupakointiaan ja tuetaan tupakoimattomuuteen.  

On tärkeää ehkäistä kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloitus ja tukea kaikenikäisiä lopettamaan niiden käyttö. 

Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista ja joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää 8-10-vuotta. 

Syöpäjärjestöjen tänä keväänä uudistama Röökikroppa-sivusto näyttää hätkähdyttävästi tupakan vaikutukset kehossa. Syöpäviikon aluksi vihitään Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi rocklaulaja Bruce Dickinson, joka on mukana Syöpäjärjestöjen Aatteleppa ite –kampanjassa. Videoillamme hän varoittaa tupakan vaaroista.  

Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua syöpään 

Tupakoinnin lopettaminen pienentää syöpään sairastumisriskiä kaikenikäisillä ja parantaa syöpäpotilaan ennustettaSyövän uusiutumisriski pienenee joidenkin syöpien osalta. Tupakoimattomilla syövän hoidot tehoavat paremmin ja hoidoista selvitään myös paremmin. Leikkaus aiheuttaa vähemmän riskejä, leikkaus onnistuu paremmin ja siitä toipuu nopeammin.  

Tupakoinnin lopettamisesta on hyötyä myös läheisille, jotka ovat saattaneet joutua passiivisen tupakoinnin kohteeksi ja täten altistua syöpää aiheuttaville aineille. 

Lopettamiseen kannattaa valmistautua 

Lopettamisessa tärkeintä on oma motivaatio ja siihen on hyvä valmistautua etukäteen. Tupakkariippuvuus on sairaus, joka vaatii hoitoa ja siihen voi hakea tarvittaessa apua terveydenhuollon ammattilaisilta.” sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto 

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa kemiallista riippuvuutta. Kun tupakoitsija tai nuuskaaja yrittää lopettamista, verenkierrosta häviää nikotiini ja tulee vieroitusoireita, muun muassa päänsärkyä, levottomuutta, unihäiriöitä ja ärtyisyyttä. Vieroitusoireet ovat ohimeneviä, mutta niitä voi lievittää lääkkeettömin ja lääkkeellisin hoidoin. Apua on saatavilla muun muassa tupakoinnin lopettamisryhmistä, keskusteluista ammattilaisen kanssa sekä nettisivuilta. 

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt tuntuvat heti 

  • Jo ensimmäisten päivien aikana veren häkäpitoisuus laskee normaaliksi ja nikotiini häviää elimistöstä. Sydämen syke tasoittuu, ja verenpaine alenee. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu. 
  • Jo kahden viikon tupakoimattomuuden jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. 
  • Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä, kun vieroitusoireet helpottuvat. 
  • Lopettamisen jälkeen unen laatu paranee ja määrä kasvaa.  
  • Jokapäiväinen elämä paranee: haju- ja makuaisti kohenee.  
  • Erektiohäiriö paranee joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella miehellä. 
  • Kymmenen vuoden kuluttua lopettamisesta keuhkosyöpäriski on enää noin puolet tupakoivan henkilön riskistä.  
  • Viisitoista vuotta lopettamisen jälkeen aivohalvauksen riski on vähentynyt tupakoimattomien tasolle. 

Röökikroppa 

Helsingin yliopiston kunniatohtorit 2019 


Liitteenä kaksi kuvaa. Kuvaajaksi merkitään Syöpäjärjestöt

 

Lisätietoja: 

Kehittämispäällikkö Virve Laivisto puh. 050 588 2700 

Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä puh 050 3828968 

etunimi.sukunimi@cancer.fi 

Lähteet: 

Käypä hoito suositus https://www.kaypahoito.fi/hoi40020 

Ilmansyopaa.fi