Siirry suoraan sisältöön

Tupakkavertailu kehottaa: Suomeenkin tuotemerkittömät pakkaukset

Iso-Britannia, Ranska ja Irlanti saivat parhaat pisteet eurooppalaisia tupakkapoliittisia toimenpiteitä koskevassa maalistauksessa, kun taas Saksa, Sveitsi ja Luxemburg jäivät hännille. Suomi sijoittui kuudenneksi – samoin kun kolme vuotta sitten edellisessä listauksessa. Listaus julkistettiin torstaina Berliinissä Euroopan tupakka vai terveys -konferenssissa (European Conference on Tobacco or Health).  

Voittajatriossa on kaikissa otettu käyttöön tuotemerkittömät tupakkarasiat. Pohjoismaista Norja ehätti ensimmäiseksi. Norja riisui tuotemerkit myös nuuskarasioista tuotemerkit.  

 ”Tuotemerkittömät pakkaukset on otettu käyttöön kahdeksassa maassa ja ne pitäisi ottaa käyttöön kaikissa muissakin Euroopan maissa”, korostaa raportin tekijäLukJoossens Euroopan Syöpäjärjestöistä (ECL).  

 Kun tupakkatuotteiden pakkaukset yhtenäistetään lainsäädännön avulla, sillä on suuri vaikutus varsinkin nuorten tupakointiin.  

”Myös Suomessa tulisi siirtyä tuotemerkittömiin pakkauksiin, kuten myös keväällä sosiaali- ja terveysministeriölle raporttinsa jättänyt tupakkatyöryhmä kehotti. Tuotemerkittömyys vähentää tutkitusti nuorten kiinnostusta tupakkatuotteisiin”, huomauttaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila. 

”Lisäksi on tärkeää tehostaa tupakkatuotteiden käytön lopettamisen tukea. Lopettamisesta tulee aina iso terveyshyöty. Se vaikuttaa myös annettuihin hoitoihin ja sairaudesta toipumiseen”, ylilääkäri Ollila sanoo.  

Iso-Britannia, Ranska, Irlanti, Norja, Turkki, Slovenia, Belgia ja Israel ovat ottaneet käyttöön tuotemerkittömät tupakkapakkaukset. Unkarissa laki tulee voimaan 2022, ja Hollanti ja Tanska ovat ottamassa käyttöön tuotemerkittömiä pakkauksia hyvin pian.  

Vuoden 2019 raportissa on mukana 36 Euroopan maata. Listauksen pohjana on käytetty kriteereinä muun muassa tupakan verotusta ja hintapolitiikkaa, tupakointikieltoja julkisilla paikoilla, mainonnan rajoituksia, varoitukset tupakkapakkauksissa ja kuluttajille tarjottua tietoa tupakoinnin vaaroista.  

 Suomella on kunnianhimoinen tavoite saada tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä.   

Lisätietoja: 

Syöpäjärjestöt 
Pääsihteeri Sakari Karjalainen, Euroopan Syöpäjärjestöjen presidentti, puh. 0400 818 910 
Ylilääkäri Eeva Ollila, puh 050 590 4935 
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä, puh 050 382 896