Siirry suoraan sisältöön

Tupakka on uhka kehitykselle

Tupakka on muutakin kuin yksilön terveysriski – tupakka on haitta koko maapallolle. Eniten tupakkatuotteista kärsivät maailman köyhimmät valtiot ja niissä köyhimmät ihmiset. ”Tupakka on uhka kehitykselle”, tiivistää Maailman terveysjärjestö WHO Maailman tupakattomana päivänä 31. toukokuuta.

Maailman terveysjärjestö WHO on vuodesta 1987 viettänyt Maailman tupakatonta päivää ja kiinnittänyt huomiota tupakkatuotteiden terveysriskeihin. Tänä vuonna teemana on tupakka ja kestävän kehityksen tavoiteohjelma.

Tupakkakasvi on altis tuholaisille. Tupakan viljely vaatii siksi torjunta-aineita, jotka voivat olla myrkyllisiä ja lannoitteita, jotka vaikuttavat vesistöihin. Tupakanviljelyyn käytetään vuosittain 4,3 miljoonaa hehtaaria maata, jonka seurauksena katoaa metsiä ja ilmastonmuutos kiihtyy.  Tupakkatuotannosta koituu kaksi miljoonaa tonnia jätettä, arvioi WHO.

Maailmassa on noin 1,1 miljardia yli 15-vuotiasta tupakoijaa. Heistä 80 prosenttia asuu joko köyhissä tai kehittyvissä maissa. Arvioidaan, että 226 miljoona tupakoijaa elää köyhyydessä.

Jokainen voi osaltaan edistää kestävän kehityksen tavoitteita (Agenda 2030) joko toimimalla tupakattoman maailman puolesta tai lopettamalla itse tupakkatuotteiden käytön.

WHO arvioi, että kuusi miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakointinsa seurauksena. Jos tupakkaepidemiaa ei saada kuriin, kuolonuhreja on 2030 jo kahdeksan miljoonaa.

Yhteensä 179 maata ja Euroopan unioni on allekirjoittanut tupakointia torjuvan puitesopimuksen (Framework Convention on Tobacco Control, laki 1207/2004). Suomi ratifioi sen vuonna 2004.

Kansainvälisen tupakattoman päivän viestejä voi lukea sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #NoTobacco.

Katso video tästä:

https://youtu.be/GLxaTu8ZivE(avautuu uudessa ikkunassa)

Lue lisää tupakkatuotteiden haitoista:

https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/tupakka-nuuska-sahkosavuke-vesipiippu/

Maailman tupakaton päivä http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/event/en/

Tiedottaja Anu Kytölä puh. 050 382 8958, anu.kytola(@)cancer.fi