Siirry suoraan sisältöön

Tarvitaan lisätoimia kohti savutonta Suomea

Suomen tupakkapolitiikan tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2030 mennessä nikotiiniton Suomi, jossa enintään viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita. Ilman lisätoimia tätä tavoitetta ei kuitenkaan saavuteta. 

Suomessa on melko hyvä lainsäädäntö nuorten suojaamiseksi nikotiini- ja tupakkatuotteilta. Lain toimeenpanossa on kuitenkin vielä monenlaisia ongelmia. Nuuskan käytön lisääntyminen nuorten keskuudessa vaikeuttaa tavoitteen toteutumista.  Nuoret tarvitsevat apua lopettamiseen ja on varmistettava, että nuoret eivät aloita nikotiinituotteiden käyttöä, vaadittiin tänään Syöpäjärjestöjen ja Suomen tiedetoimittajien liiton Tuoretta tutkimusta tupakkapolitiikasta -seminaarissa Helsingissä.

”Erityisen tärkeää on tavoittaa ammattiin opiskelevat nuoret, joilla tupakkatuotteiden käyttö on muita yleisempää. Myös miesten ja poikien nuuskaamista pitää ehkäistä ja vähentää. Maksuton tupakasta vieroitus voisi auttaa onnistumaan tupakoinnin lopettamisessa tulotasosta riippumatta”, toteaa THL:n asiantuntijaHanna Ollila. 

Ammattioppilaitoksista puuttuu käytännön toimintatapoja nikotiinittomien ympärisjen luomiseksi, todetaan Syöpäjärjestöjen tilaamassa tutkimuksessa.

Henkilökunta kokee, että savuttomuustyö jää muun työn varjoon ja toivoo oppilaitoksen johdolta sitoutumista nikotiinittomaan kouluun.  Savuttomuus pitää integroida osaksi johtamista ja opetussuunnitelmia.   

Ammattioppilaitosten henkilökunta toivoo avukseen työkaluja, joiden avulla edistää oppilaiden nikotiinittomuutta ja jotka ovat apuna lopettamisessa”, kertoo tutkijaJenni Simonen e2Tutkimuksesta. 

Sähkösavukkeissa höyrytettävät tunnusomaiset maut ja hajut ovat Suomessa kiellettyjä, mutta sähkösavukeliikkeissä myydään makuja- ja hajuja “leivontavalmisteina”.  

”Sähkösavukkeiden maut ja hajut kiinnostavat nuoria ja saavat heitä kokeilemaan sähkösavukkeita”, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkärinEeva Ollila. 

”Tunnusomaisten makujen ja hajujen kieltäminen sähkösavukkeissa oli viisasta ja tärkeää. Lisäksi on huolestuttavaa, ettei makuaineiden ja hajusteiden vaikutusta ole juurikaan tutkittu höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä.”

”Pidän tärkeänä, että hyvän lainsäädännön lisäksi meillä on riittävät resurssit valvoa sen noudattamista, kehittää ja ottaa käyttöön toimivia käytäntöjä sekä tutkia tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä asioita sekä myös itse tupakkapolitiikkaa ja toimeenpanoa”, tähdentää ylilääkäri Eeva Ollila.  

Seminaarin esitykset löytyvät myöhemmin tästä. 

Lisätietoja:  

Ylilääkäri Eeva Ollila, puh. 050 590 4935
Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi, puh 050 440 5694
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä puh. 050 382 8968
etunimi.sukunimi@cancer.fi