Siirry suoraan sisältöön

Syöpiin sairastuminen lisääntyy tulevaisuudessa – samoin selviäminen

Karri Seppä kertoo Syöpä Suomessa -tietoja.

On arvioitu, että vuonna 2030 todetaan noin 11 000 syöpää enemmän kuin nykyään. Syöpään sairastuvien määrän kasvu merkitsee sitä, että syöpä vaatii yhä suuremman osan terveydenhuollon voimavaroista.

Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan vuonna 2030 Suomessa todetaan yhteensä noin 43 000 uutta syöpää, ja niistä noin 23 000 miehillä ja 20 000 naisilla. Kaiken kaikkiaan miesten syöpätapausten määrä kasvaa 37 prosenttia vuoden 2013 tasoon verrattuna ja naisten 29 prosenttia.

Syöpään sairastuvat tulevaisuudessa erityisesti yli 65-vuotiaat. Alle 65-vuotiailta todettujen syöpien määrä jopa vähenee hieman. Suurten ikäluokkien vaikutus näkyy selvästi 65–74-vuotiailta löydettävien syöpien määrässä. Ennusteen mukaan vuosittainen sairastuneiden määrä kasvaa 23 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, mutta kääntyy tämän jälkeen laskuun. Yli 75-vuotiaiden vuotuisen tapausmäärän ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan vuodesta 2013 vuoteen 2030.

Ihosyövät ja naisten rintasyöpä lisääntyvät

Ennusteiden mukaan riski sairastua ihosyöpiin sekä naisten riski sairastua rintasyöpään kasvavat selvästi.

  • Ihosyövissä kasvun taustalla on auringon ottamisen lisääntyminen, mutta näitä syöpiä myös todetaan aiempaa herkemmin, erikoistutkija Karri Seppä

 

  • Rintasyövässä kasvua selittää se, että naiset hankkivat lapsia yhä vanhempana, käyttävät enemmän alkoholia, ovat ylipainoisia ja käyttävät hormonikorvaushoitoja, hän selittää.

Ihosyövät ovat yleistyneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana, ja niiden ilmaantuvuuden ennustetaan kasvavan edelleen. Ihosyöpiä todetaan vuosittain jo enemmän kuin suolistosyöpiä.

Hyvä uutinen on, että tulevaisuudessa yhä harvempi sairastuu huonon ennusteen syöpiin, kuten keuhkosyöpään, mahasyöpään ja ruokatorven syöpiin. Toisaalta myös yhä suurempi osa syövistä on parannettavissa. Myös parantumatonta syöpää sairastavien potilaiden elinaika pitenee, kun hoidot kehittyvät.

Ennusteita syövän ilmaantuvuuden muutoksista tarvitaan, kun suunnitellaan hoitoon tarvittavien sairaalapaikkojen, laitteiden ja henkilökunnan määrää. Ennusteiden avulla voidaan myös arvioida syövän ehkäisyn onnistumista.

Moniin syöpiin sairastumiseen vaikuttavat elintavat, kuten tupakanpoltto, alkoholin käyttö, liikkumattomuus ja ylipaino. Yhteiskunnan on tärkeä pyrkiä vaikuttamaan väestön elintapoihin, jotta mahdollisimman harva sairastuisi syöpään. Esimerkiksi kun tupakanpoltto on saatu vähenemään, myös keuhkosyöpiin sairastuu tulevaisuudessa yhä harvempi. Neljä kymmenestä syövästä voitaisi välttää, jos ihmiset noudattaisivat terveellisiä elintapoja.

 Tutustu Syöpä Suomessa 2016 -raporttiin