Siirry suoraan sisältöön

Syöpäviikon teemana on alkoholi: Turvallisin raja on nolla

Syöpäviikolla keskitytään syövän ehkäisyyn. Alkoholi on merkittävä elintapoihin liittyvä riskitekijä. Syöpäjärjestöjen Selvästi hyvä kesä -teema kehottaa alkoholin sijasta nauttimaan alkoholittomia juomia, sillä syövän suhteen ei ole olemassa turvallista annosrajaa.

Tiedote 21.5.2015

Kaikki alkoholijuomat aiheuttavat syöpää. Ei ole eroa juoko viiniä vai olutta, vaan ratkaisevaa on juodun alkoholin määrä. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi syöpäriski on.

WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC luokitteli alkoholin syöpävaaralliseksi aineeksi jo vuonna 1988. Alkoholi aiheuttaa syöpiä eri tavoin. Eniten on näyttöä siitä, miten elimistö käsittelee alkoholia muuttaen sen asetaldehydiksi, joka on karsinogeeninen yhdiste.

Alkoholi aiheuttaa ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven sekä maksan ja suoliston syöpiä. Naisilla alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua rintasyöpään, sillä se vaikuttaa hormonitasoihin. Alkoholi lisää estrogeenihormonin ja insuliinin kaltaisten kasvutekijöiden määrää elimistössä. Alkoholi sisältää myös runsaasti energiaa, joka lisää riskiä ylipainoisuuteen ja siten myös lisää monien syöpien vaaraa.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi ja tupakka vahvistavat toistensa vaikutusta ja yhdistelmä kasvattaa merkittävästi riskiä sairastua syöpään. Riski on 10–100-kertainen, kun verrataan henkilöitä, jotka eivät tupakoi ja juo alkoholia niihin, jotka tupakoivat ja käyttävät alkoholia. Jos eurooppalaiset luopuisivat tupakasta ja alkoholista, niin suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään sairastumisen vaara Euroopassa olisi hyvin alhainen.

Selvästi hyvä kesä

Syöpäjärjestöt etsivät huhtikuussa sosiaalisessa mediassa ja verkkosivulla raikasta ja alkoholitonta kesäjuomaa niin juhlaan kuin arkeenkin. Toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja mediakokki Sami Garam valitsivat kilpailuun lähetetyistä resepteistä kilpailun voittajaksi Niina Savilakson raikkaan täyteläisen Karibian tuulahdus -juoman.

Karibian tuulahdus

Murskaa lasin pohjalle limeä tai sitruunaa. Lisää lasiin runsaasti jäitä. Kaada puolet ginger alea ja puolet vichyä. Lorauta makeudeksi ja väriksi grenadiinia.

Ensi viikolla järjestettävällä syöpäviikolla maakunnalliset syöpäyhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolella Suomea.

Lisätietoja

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila puh. 040 595 2363

Tiedottaja Anu Kytölä puh. 050 382 8968

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)cancer.fi