Siirry suoraan sisältöön

Seulontoihin osallistuminen heikentynyt koronaepidemian vuoksi

Pääasiassa syöpäseulontoja toteutetaan normaalisti Suomessa. Osa kunnista on kuitenkin keskeyttänyt seulonnat epidemian vuoksi. Suomen Syöpärekisteri korostaa uusintakutsujen tärkeyttä.

Koronavirusepidemia vaikuttaa syöpäseulontoihin Suomessa.

Suomen Syöpärekisterin tekemän kartoituksen perusteella seulontakäytännöt ovat maassa tällä hetkellä kirjavia. Useimmissa kunnissa seulontoja pyritään jatkamaan normaalisti, mutta osassa toiminta on epidemian vuoksi keskeytetty. Muutoksia seulontakäytäntöihin on todennäköisesti monin paikoin tulossa vielä lisää.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut jatkamaan peruspalveluiden kiireetöntä toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Ministeriöstä myös on korostettu, että seulonnan jatkamista tulee arvioida alueellisen epidemiatilanteen mukaan ja seulontamahdollisuus tulee järjestää asianmukaisesti mahdollisista toimintatauoista huolimatta.

– Toiminnat tulee sopeuttaa epidemian leviämisen ja terveydenhuollon resurssien mukaisiksi. Monissa Euroopan maissa kaikki syöpäseulonnat ovat kansallisella päätöksellä tauolla. Suomen linja on se, että kunnat vastaavat seulontojen organisoinnista ja vastaavat myös seulontojen toteutuksesta pandemiavaiheessa, seulontajohtaja Tytti Sarkeala Suomen Syöpärekisteristä toteaa.

Uusintakutsuja tärkeää lähettää epidemian hiivuttua

Suomessa seulotaan tällä hetkellä kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää sekä tietyillä paikkakunnilla suolistosyöpää. Seulontoja yhä jatkavilla paikkakunnilla on havaittu, että etenkin rinta- ja kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on koronaviruksen vuoksi selvästi vähentynyt.

– Koronavirus vaikuttaa monilla osallistumispäätökseen, vaikka seulonnat järjestettäisiinkin epidemia huomioiden. Siksi on tärkeää, että seulontakutsun saa vaiheessa, jolloin epidemia ei enää vaikuta päätöksentekoon, Sarkeala sanoo.

Suomen Syöpärekisteri korostaa tässä tilanteessa uusintakutsujen merkitystä, kun epidemian vuoksi Suomeen asetettuja rajoituksia ryhdytään purkamaan.

– Myös seulontavuotta voi jatkaa vuoden 2021 kesään saakka, jotta kaikilla vuonna 2020 seulontaan oikeutetuilla on mahdollista osallistua seulontaan epidemiasta huolimatta.

Suolistosyövän seulonta jatkuu miltei ennallaan

Suomen Syöpärekisterin kartoituksen mukaan suolistosyöpää seulotaan toistaiseksi lähes normaalisti.

Seulontaa toteutetaan pilottiluonteisesti 11 kunnassa. Näistä kolmessa kunnassa kutsujen lähettäminen on koronavirusepidemian vuoksi joko keskeytetty tai aiotaan keskeyttää: Jyväskylä aikoo palata normaaliin kutsuprotokollaan aikaisintaan kesäkuussa. Tampere ja Orivesi keskeyttävät kutsujen lähettämisen maanantaina 6. huhtikuuta, ja ne arvioivat tilannetta uudelleen kesäkuussa.

Kohdunkaulan syövän seulonta keskeytynyt yli 70 kunnassa

Kohdunkaulan syövän seulonta jatkuu normaalisti pääkaupunkiseudulla sekä suurimmassa osassa muita kuntia. Kaikki seulontalaboratoriot ovat kertoneet seulonta-aktiivisuuden vähentyneen. Tähän on reagoitu pääkaupunkiseudulla niin, että kutsussa ei enää ehdoteta seulonnan ajankohtaa, vaan se varataan itse. Muualla, kuten Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla, aiotaan lähettää aktiivisesti uusintakutsuja.

Toistaiseksi ainakin 76 kunnassa kohdunkaulan syövän seulontaan kutsuminen on keskeytetty.

Rintasyöpäseulonnat pyörivät osin harvennetuin aikatauluin

Rintasyövän seulontoja pyritään jatkamaan normaalisti ainakin yli 200 kunnassa.

Pohjois-Suomessa liikuteltavan seulontayksikön eli seulontavaunun käyttö on keskeytetty. Niin ikään Kuusamon, Tampereen, Raahen ja Varkauden seulonnat on keskeytetty. Keskeytyksiä on mahdollisesti lähiaikoina tulossa myös muihin kuntiin.

Pääkaupunkiseudulla seulonnat ovat jatkuneet harvennetuin aikatauluin. Flunssaisia henkilöitä on kehotettu siirtämään omaa seulonta-aikaansa.