Siirry suoraan sisältöön

Syöpäpotilaiden eriarvoinen kohtelu lääkehoidoissa poistettava

KANNANOTTO

Syövän hoitoon on tullut uusia lääkkeitä, jotka pidentävät potilaan elinaikaa, hidastavat syövän etenemistä ja lievittävät vaikeita oireita. Uudet syöpälääkkeet tutkitaan ja niitä käytetään aluksi levinnyttä syöpää sairastavilla potilailla. Seuraavassa kehitysvaiheessa lääkkeet siirtyvät osaksi syövän alkuvaiheen hoitoa, parantavaksi hoidoksi. Uudet lääkkeet ovat kalliita, mutta täsmälääkkeinä koskevat vain pieniä potilasryhmiä.

Lääkkeet voidaan annostella potilaalle joko pistoksena, suoneen tiputuksena tai tabletteina suun kautta. Suomen monikanavaisen sairauskulukorvausjärjestelmän johdosta tablettilääkkeiden käyttäjistä on syntynyt väliinputoajien ryhmä. Jos lääke on liuoksena ja annetaan sairaalassa, Kelan korvauspäätöstä ei tarvita. Lääkkeen kulut sisällytetään sairaalapäivä- tai poliklinikkamaksuun.

Kun kyseessä on tablettimuotoinen lääke, saa potilas reseptin, jota vastaan hän ostaa lääkkeen apteekista, koska sairaala ei jaa potilaille kotona otettavia lääkkeitä. Harva meistä pystyy kuitenkaan hankkimaan kalliita lääkkeitä, jos niistä ei saa Kelan korvausta. Vaikka lääkkeelle on Euroopan Lääkeviraston EMA:n käyttölupa, kestää Suomessa Kelan korvattavuuden saaminen uudelle lääkkeelle kauan. Tablettimuotoisille lääkkeille saadaan aikanaan ensin peruskorvattavuus ja sitten erityiskorvattavuus, mutta prosessi voi kestää vuosia (2–5 vuotta).

Potilaat ovat siis räikeästi eriarvoisessa asemassa sen mukaan, onko uusi lääke suoneen annettava tai tablettimuotoinen.

Suomen Syöpäyhdistys toivoo, että potilaita eriarvoistava käytäntö ratkaistaan nopeasti. Suomen on turvattava syöpäpotilaille oikeus tehokkaimpaan hoitoon riippumatta siitä, mikä on lääkkeen annostustapa. Uudet lääkkeet kohdistuvat rajallisen ajan pieneen potilasryhmään ja taudin vaiheeseen, jossa niiden avulla voidaan vähentää inhimillistä kärsimystä.

Suomen Syöpäyhdistyksen mielestä on tärkeää, että:

  1. Potilaat saatetaan yhdenveroiseen asemaan, saavatpa he lääkkeensä tablettina tai liuoksena: potilaalle annetaan hänen tarvitsemansa tablettimuotoiset syöpälääkkeet sairaalasta, jos vastaavaa lääkettä ei ole saatavana suoneen annettavassa muodossa, niin kauan kunnes lääkkeelle saadaan korvattavuus
  2. Uusien lääkkeiden käyttöönotto arvioidaan yhtenäisesti koko maassa
  3. Nopeutetaan uusien, reseptillä hankittavien tablettimuotoisten lääkkeiden korvattavuutta
  4. Perustettavan Kansallisen syöpäkeskuksen tehtäviin lisätään uusien lääkkeiden saatavuuden koordinaatio väliinputoamisen välttämiseksi

Lue lisää syövän lääkehoidosta Kaikki syövästä -sivustolta

Syövän hoito(avautuu uudessa ikkunassa)

Lisätietoja

Pääsihteeri Sakari Karjalainen puh. 0400 818 910
Ylilääkäri Riikka Huovinen puh. 050 300 5509 torstaina 7.4. klo 14.30-16.00