Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt tukee odottavien äitien nikotiinittomuutta Pohjois-Savossa

Pohjoissavolaiset äidit tupakoivat eniten koko maassa raskauden aikana. Maakunnassa lähes joka viides äiti kertoo tupakoineensa ollessaan raskaana, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimmasta vuoden 2018 tilastosta. Yhä useampi heistä kuitenkin lopettaa tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Syöpäjärjestöt aloitti tänä vuonna yhteistyön Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen HYTE-tiimin kanssa. Tavoitteena on selvittää, minkälaista tukea ja tietoa äitiysneuvolatyötä tekevät terveyshoitajat tarvitsevat. Lisäksi järjestetään koulutusta ja vakiinnutetaan odottavia äitejä tukeva nikotiiniton toimintamalli neuvolatyöhön.

– Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen alkuraskauden aikana voi ehkäistä monia ongelmia. Tärkeintä olisi kuitenkin, että vanhemmat lopettaisivat niiden käytön jo raskautta suunnitellessaan, sanoo terveyden edistämisen asiantuntija Heidi Kolehmainen.

Altistumisesta voi seurata jopa elinikäiset haitat lapselle

Raskaudenaikainen tupakka -ja nikotiinituotteiden käyttö on erittäin vaarallista sikiölle. Tuotteiden tiedetään lisäävän merkittävästi sikiön kasvu- ja kehityshäiriöitä, sekä ennenaikaisen synnytyksen ja istukkaongelmien vaaraa. Tuotteet altistavat raskaushäiriöille ja monille ongelmille vastasyntyneenä.

Lisäksi äidin raskaudenaikainen tupakointi jopa viisinkertaistaa lapsen kätkytkuoleman vaaran, altistaa lapsen oppimis-, uni- ja keskittymishäiriöille sekä ylivilkkaudelle kouluiässä. Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että tupakoivien vanhempien lapsilla on suurempi riski sairastua astmaan tai allergiaan.

Nuuskan haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon. Vaikka nuuskatessa ei tapahdu altistumista haitallisille palamistuotteille, nuuska aiheuttaa jopa pidempikestoisen nikotiinihuipun elimistössä kuin tupakointi. Sähkötupakan käyttöä ei myöskään suositella raskauden aikana.

– Tupakka- ja nikotiinialtistuksen vaikutukset voivat ulottua aikuisuuteen ja näkyä jopa seuraavassa sukupolvessa. Tuhannet sikiöt altistuvat vuosittain näiden aineiden käytölle. On tärkeä huolehtia siitä, että odottavat äidit ja isät saavat parhaan mahdollisen tuen tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen, kehittämispäällikkö Virve Laivisto sanoo.

Syöpäjärjestöt on tehnyt selvityksiä raskaudenaikaisesta tupakoinnista ja tukenut useita kaupunkeja ja maakuntia odottavien äitien nikotiinittomuustyössä jo vuosien ajan. Keuhkoterveysjärjestö Filha ry on tukenut Raskaus ilman tupakkaa -hankkeella (Nalle-hanke) Kuopion neuvoloita.

Lähteet:
Syöpäjärjestöjen tekemä selvitys Odotuksen onnea ja tupakoinnin tuskaa
Perinataalitilasto 2018, THL
Ilman syöpää -sivusto

Lisätietoa:
Terveyden edistämisen asiantuntija, Heidi Kolehmainen, Syöpäjärjestöt, Pohjois-Savon alue
Heidi.kolehmainen@cancer.fi, puh.050 307 6964,

Kehittämispäällikkö, Virve Laivisto, Syöpäjärjestöt
Virve.laivisto@cancer.fi, puh. 050 588 2700

Viestinnän asiantuntija Mikaela Lax
mikaela.lax@cancer.fi, puh. 050 597 6436