Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt: Syöpäpotilaiden hoitoon pääsy on turvattava

Maailman syöpäpäivää vietetään huomenna 4. helmikuuta. Suomessa päivän teemana on tänä vuonna hoitoon pääsy. Tavoitteena on varmistaa, että syöpä todetaan varhain ja että tarpeenmukaiseen hoitoon pääsee nopeasti.

Tiedote 3.2.2015

Syöpäpotilaiden hoitoon pääsylle on asetettava sitovat aikarajat, joiden seurannasta on huolehdittava. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt hankkeen hoitoon pääsyn seurannan parantamiseksi. Suomen Syöpäyhdistys osallistuu hankkeeseen.

”Nopeasti etenevien syöpien kohdalla hoidon viivästyminen voi heikentää potilaan mahdollisuuksia selviytyä vakavasta sairaudestaan. Syövän hoitoon pääsyn aikarajoja on seurattava aktiivisesti, kuten kansallinen syöpäsuunnitelma edellyttää”, Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Sakari Karjalainen vaatii.

Väestön ikääntymisen myötä syöpien määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Siksi syövän hoitoon tarvitaan lisää henkilöresursseja. Myös aiempaa yksilöllisemmät hoidot vaativat lisää henkilökuntaa.

Suomen Syöpäyhdistys näkee puutteita syövän diagnostiikan ja hoidon alueellisessa ja väestöryhmien välisessä tasa-arvossa.

”On perustettava Kansallinen syöpäkeskus, jotta rajalliset voimavarat voidaan kohdentaa oikeudenmukaisesti ja kustannustehokkaasti. Kansallisen syöpäkeskuksen tehtävinä olisi muun muassa antaa hoitosuosituksia ja koordinoida vaativan hoidon valtakunnallista työnjakoa sekä suurten investointien toteutusta”, Karjalainen muistuttaa.

Väestörakenteen muuttuessa uusien syöpätapausten vuosittainen määrä kasvaa Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan nykyisestä 30 000 tapauksesta 40 000 tapaukseen vuoteen 2025 mennessä. Syövät lisääntyvät erityisesti yli 65-vuotiailla, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja hoivaa.

Lisätietoja

Pääsihteeri Sakari Karjalainen, puh. 0400 818 910

Ylilääkäri Liisa Pylkkänen, puh. 040 733 5237

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila, puh. 050 305 5730

Viestintäpäällikkö Kirsi Hakala, puh. 050 441 8748

sähköposti:etunimi.sukunimi(at)cancer.fi

Linkit

Syövän hoidon kehittäminen vuosina 2010–2020. Työryhmän raportti. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2010:6(avautuu uudessa ikkunassa)
Työryhmän ehdotukset syöpädiagnostiikan ja hoidon aikarajoista s. 51

Syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2014–2025. Kansallisen syöpäsuunnitelman II osa. THL Ohjaus 6/2014(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäjärjestöjen hallitusohjelmatavoitteet

Maailman syöpäpäivää vietetään vuosittain 4. helmikuuta:
Maailman syöpäpäivä(avautuu uudessa ikkunassa)

Kansainvälinen lasten syövän päivä on 15. helmikuuta

Syöpää sairastavien lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys Sylva ry sekä alueelliset vanhempainyhdistykset ja -kerhot järjestävät helmikuun aikana erilaisia tapahtumia kansainvälisen lasten syövän päivän kunniaksi. (www.sylva.fi(avautuu uudessa ikkunassa))

Monella paikkakunnalla järjestetään tuolitapahtuma, jolla muistutetaan Suomessa vuosittain syöpään sairastuneista lapsista ja nuorista. Päätapahtuma järjestetään Helsingin Narinkkatorilla lauantaina 14.2. klo 12–16. Lisäksi Taistelutarinat-valokuvanäyttely on auki Helsingissä Kampin Kappelissa 14.2.–22.2. (www.taistelutarinat.fi(avautuu uudessa ikkunassa))