Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt: Irti tupakkasijoituksista

Tupakka on maailman eniten kuolemia aiheuttava yksittäinen tuote. Se aiheuttaa vuosittain maailmanlaajuisesti noin seitsemän miljoonaa kuolemaa. Suomen osalta luku on 4300 – 4500 kuolemaa vuodessa. Tupakoitsijat kuolevat keskimäärin kymmenen vuotta nuorempina kuin tupakoimattomat. Tupakoinnista syntyy Suomesta vuodessa noin 1,5 miljardin kustannukset yhteiskunnalle.

Tupakkaa ei voi verrata mihinkään muuhun tuotteeseen. Sen käytölle ei ole turvallista rajaa – käyttämällä tupakkatuotteita juuri käyttötarkoitusta vastaavalla tavalla ihminen altistuu kymmenille vaarallisille aineille ja muun muassa kasvattaa merkittävästi syöpäriskiään. Tupakka on suurin yksittäinen syy syövän taustalla. WHO:n tupakkapuitesopimuksen mukaan tupakkatuotteet on tarkoituksella suunniteltu sellaisiksi, että ne aiheuttavat ja ylläpitävät riippuvuutta.

– Maailmalla on virinnyt kansanliike, joka pyrkii lopettamaan sijoitukset tupakkayhtiöihin. Tupakkatuotteiden valmistus ei ole koskaan vastuullista, koska tupakka on aina haitallinen tuote sekä yksilölle että yhteiskunnalle, muistuttaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Tobacco-Free Portfolios -liikkeeseen on sitoutunut jo useita pankkeja ja suursijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä, eri puolilla maailmaa. Syöpäjärjestöt on allekirjoittanut liikkeen julistuksen tupakattomista sijoituksista (’Tobacco-Free Finance Pledge’) ja kannustaa suomalaisia sijoittajia irrottautumaan tupakkasijoituksista.

– Sijoittajilla on merkittävä rooli yritysten taloudellisen kestävyyden kannalta. Lisäksi sijoittajat voivat toimia suunnannäyttäjinä. Nyt tarvitaan sijoittajilta vastuullisuutta: sijoitusvoittoja ei saa hakea ihmisten terveyden kustannuksella. Ainoa kestävä tapa suhtautua tupakkatuotteisiin on sulkea tupakkayhtiöt pois kaikista sijoituksista, painottaa Karjalainen.

Eläkeyhtiöt ovat suuria sijoittajia. Välillisesti eläkeyhtiöt sijoittavat jokaisen suomalaisen rahoja vastatessaan eläkevaroista ja eläkkeiden maksamisesta nyt ja tulevaisuudessa. Eläkeyhtiöiden tulee toimia edelläkävijöinä ja lopettaa kaikki sijoitustoiminta tupakkatuotteisiin.

Lisätiedot:

Julistus julkaistaan 26.9.2018 New Yorkissa osana YK:n yleiskokousviikkoa.
Tobacco-Free Portfolios: https://tobaccofreeportfolios.org/
Tobacco-Free Finance Pledge: https://tobaccofreeportfolios.org/the-tobacco-free-finance-pledge/

Sakari Karjalainen, 0400 818 910, sakari.karjalainen@cancer.fi
pääsihteeri, Syöpäjärjestöt

Sini Terävä, 050 513 5083, sini.terava@cancer.fi
vaikuttajaviestinnän asiantuntija, Syöpäjärjestöt