Siirry suoraan sisältöön

Suomen Syöpäyhdistys juhlii Säätytalolla 80-vuotista taivaltaan

Suomen Syöpäyhdistyksen pääjuhla on Säätytalolla Helsingissä maanantaina 21.11.2016. Säätytalo on valittu juhlapaikaksi siksi, että Suomen Syöpäyhdistys perustettiin Säätytalolla juuri 21. marraskuuta vuonna 1936.

Suomen Syöpäyhdistyksen juhlavuoden teemana on ollut vapaaehtoisuus. Yhdistyksen 12 alueellista ja kuusi valtakunnallista jäsenjärjestöä ovat pitkin vuotta palkinneet vapaaehtoisia toimijoitaan. Vapaaehtoiset antavat vuosittain omasta ajastaan satoja tunteja työhön syöpäpotilaiden hyväksi. Vapaaehtoisia arvioidaan olevan noin 550 henkilöä.

– Olen kuullut tuettavien sanovan, että ihanaa, kun olet olemassa. Se on parasta palautetta, mitä tukihenkilö voi saada, kiittelee Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen palkitsema 81-vuotias vapaaehtoistyöntekijä Tyyne Laitinen.

Jäsenjärjestöjen palkitsemille vapaaehtoisille on annettu kuvataiteilija Virpi Talvitien tekemä Voimapuu-taulu.

Innostavia ja mielekkäitä tehtäviä vapaaehtoisille

Järjestössä on paljon syövän sairastaneita, joilla on halu auttaa toista sairastunutta. Saattohoitopotilaan tukihenkilönä tai arjen ystävänä voi toimia myös muu kuin syöpäpotilas.

– Me haluaisimme tarjota vapaaehtoisille uudenlaisia mahdollisuuksia olla mukana toiminnassamme. Uskon, että saamme mukaan lisää vapaaehtoisia, kun pystymme tarjoamaan heille sekä heidän itsensä että järjestön kannalta mielekkäitä tehtäviä, kertoo pääsihteeri Sakari Karjalainen Syöpäjärjestöistä.

Korkeatasoinen syövänhoito tavoitteena

Syöpäjärjestöjen tavoitteet vastaavat nykyäänkin sitä, mitä ne olivat 80 vuotta sitten Suomen Syöpäyhdistystä perustettaessa. Yhdistyksen tehtävänä on vaikuttaa kansalaisiin ja päättäjiin, tukea potilaita ja näiden läheisiä sekä vahvistaa syöpätutkimusta.

Syövänhoidon kannalta tärkein vaikuttamistavoite on korkeatasoisen syövänhoidon turvaaminen koko maassa. Kansallisen syöpäkeskuksen perustaminen on merkittävin yksittäinen hanke. Valtioneuvosto päätti viime keväänä, että sellainen perustetaan.

– Osallistumme kansallisen syöpäkeskuksen toteutuksen suunnitteluun. Olemme myös kumppanina sosiaali- ja terveysministeriön hankkeessa, jossa tavoitteena on saada koko maan kattava seurantajärjestelmä hoitoon pääsyaikoihin. Se on yksi käyttökelpoinen mittari hoitojärjestelmän toimivuuden ja luotettavuuden arviointiin, Karjalainen kertoo.

Suomen Syöpäyhdistyksen merkkipaalut:

  • perusti vuonna 1952 Syöpärekisterin, joka ylläpitää tietokanta kaikista Suomessa vuodesta 1953 alkaen todetuista syöpätapauksista ja on samalla syöpätautien tilastollinen ja epidemiologinen tutkimuslaitos
  • aloitti seulontojen järjestämisen Suomessa: kohdunkaulan syövän seulontaohjelma alkoi 1960-luvulla, rintasyövän mammografiaseulonnat 1980-luvulla ja suolistosyöpien seulonnat 2000-luvulla
  • lisäsi syövän ennaltaehkäisyyn liittyvää toimintaansa 1960-luvulla ja alkoi kampanjoida aktiivisesti tupakoinnin vähentämiseksi. Toiminta huipentui tupakan vastaiseen lakiin, jonka eduskunta sääti 1976.
  • aloitti saattohoidon 1980-luvulla, kun Pirkanmaan hoitokoti Tampereella ja Terhokoti Helsingissä aloittivat toimintansa 1988
  • valittiin maailman parhaaksi syöpäyhdistykseksi 2004, Global Excellence in Cancer Control-tunnustus

 

Lisätietoja:

Pääsihteeri Sakari Karjalainen, puh. 0400 818 910

Johtaja, viestintä ja ennakointi Satu Lipponen, puh. 050 563 4558

Tiedottaja Mirja Karlsson, puh. 050 463 5260

#SSY80

Syöpäjärjestöjen juhlavideo Ylen kanavilla viikoilla 46 ja 47

Katso myös Syöpäjärjestöt 80 vuotta –juhlasivua

Lue Syöpäjärjestöjen historiasta