Siirry suoraan sisältöön

Ammattikoululaisten nuuskan käyttö huolestuttaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) uutisoi tänään ammattikoululaispoikien nuuskan käytön hälyttävästä yleistymisestä. Jopa 17 prosenttia ammattikouluissa opiskelevista pojista nuuskaa päivittäin.

Suomen Syöpäyhdistys on seurannut selvityksin nuuskan laitonta maahantuontia ja välittämistä vuodesta 2015. Yhdistys on perhe- ja palveluministeri Annika Saarikolle lähettämässään muistiossa ilmaissut huolensa nuorten nuuskaamisen yleistymisestä ja ehdottaa muutoksia tupakkalakiin sekä parannuksia lain valvontaan.

– Samalla kun ammattikoululaistenkin tupakointi on vähentynyt merkittävästi, nuuskan käytön yleistyminen uhkaa vakavasti – paitsi ammattikoululaispoikien terveyttä – myös muutoin hyvää kehitystä tupakkatuotteiden käytön vähentämisessä kohti nikotiinitonta Suomea 2030, kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Suomen Syöpäyhdistys on selvittänyt nuuskan myyntiä sekä pohjoisrajamme tuntumassa Haaparannassa että ruotsinlaivoilla vuosina 2015, 2016 ja 2017.

Ruotsissa on Haaparantaan aivan rajamme tuntumaan muodostettu nuuskakauppojen keskittymä, jossa myydään nuuskaa tiedottamatta Suomen tuontirajoituksista. Myös ruotsinlaivoilla myydään nuuskaa suurempia määriä kuin maahan saa tuoda. Tulli takavarikoi ennätysmäärän nuuskaa vuonna 2016, mutta uutisoi vastikään takavarikkojen vähentyneen vuonna 2017.

Nuuskaa myydään Suomessa epävirallisten verkostojen, kavereiden ja kioskien välityksellä. Suomen Syöpäyhdistyksen vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan Facebookin nuuskaryhmän, joissa on kymmeniä tuhansia jäseniä, keskittyvät nuuskan myyntiin ja ostoon.
Nuuskateollisuus on tuonut markkinoille uusia, erityisesti nuoria käyttäjiksi houkuttelevia nuuskalaatuja sekä nuuskaa, jossa on erittäin suuri nikotiinipitoisuus.

Suomen Syöpäyhdistys on informoinut sosiaali- ja terveysministeriötä, tullia ja poliisia selvitystensä tuloksista vuosina 2015, 2016 ja 2017. Koska nuorten suojelemiseksi nuuskalta ei ole näkynyt juurikaan valpastumista, yhdistys lähetti 15.8. 2017 perhe- ja palveluministeri Annika Saarikolle muistion, jossa pyysi ministeriä yhdessä ministerikollegoidensa kanssa tarttumaan toimiin nuuskan laittoman maahantuonnin ja välityksen saattamiseksi kuriin.

– Tilanne on huolestuttava. Odotamme viranomaisilta ripeitä toimia nuortemme suojaamiseksi, Eeva Ollila korostaa.
Muistiossa edellytetään toimia sosiaali- ja terveysministeriöltä, poliisiltaja tullilta sekä vastuunkantoa laivanvarustajilta. Suomen Syöpäyhdistys perää viranomaisilta nopeita toimia nuuskan laittoman maahantuonnin ja välityksen saamiseksi kuriin.
Lisätiedot:

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, 040 595 2363