Siirry suoraan sisältöön

Suomalaiset, lähettäkää kakkatikkujanne hanakammin tutkittavaksi

Osallistuminen suolistosyövän seulontaan on tähän mennessä ollut toivottua heikompaa Suomessa.

Osallistumisaktiivisuus suolistosyövän seulontaan on jäänyt tässä vaiheessa vuotta noin kymmenen prosenttia alhaisemmaksi kuin valtakunnallista ohjelmaa edeltäneessä pilotissa.

– Kyllä me olemme huolissamme siitä, miksi seulontaan ei ole osallistuttu aktiivisemmin. Suolistosyövät löytyvät oireettomassa vaiheessa ainoastaan sillä, että suomalaiset osallistuvat seulontaan. Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään, suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Seulonnalla suolistosyöpä ja sen esiaste havaitaan selvästi varhaisemmin, jolloin hoitamalla esiaste voidaan estää myös syövän synty. Kahden seulontavuoden aikana pilotin yhdeksässä alkuperäiskunnassa löydettiin vakavia esiasteita, edenneitä adenoomia, yhteensä 290 ja syöpiä 84. Miehiltä löytyi edennyt adenooma tai syöpä useammin kuin naisilta.

– Oireiden perusteella suolistosyöpä havaitaan yleensä vasta levinneessä vaiheessa, jolloin hoidot ovat raskaita ja niistä voi jäädä myös pysyviä haittoja.

Varhain löydetty syöpä on helpompi hoitaa

Suolistosyövän löytyminen jo oireettomana tai esiastevaiheessa onnistuu äärimmäisen herkällä ulosteen veritestillä. Suomessa käytetään FIT-testiä, joka havaitsee ulosteesta veren, jota ei silmin pystytä näkemään.

– Osa jättää ehkä osallistumatta seulontaan, koska pelkää seulonnan tulosta ja sen seurauksia. Pelätä ei kuitenkaan kannata. Positiivinenkaan testitulos ei välttämättä merkitse suolistosyöpää. Seulonnassa selvitetään syy, miksi ulosteessa on verta, ja jatkotutkimusten pitäisi järjestyä nopeasti. Niin huolen saa pois päiväjärjestyksestä, Jäntti toteaa.

– Jos taas jatkotutkimuksissa syyksi verenvuodolle paljastuisi suolistosyöpä, niin seulonnan ansiosta sitä päästään hoitamaan selkeästi aikaisemmassa vaiheessa kuin oireiden perusteella todettuna. Hoidot ovat tällöin kevyempiä ja toipuminen nopeampaa.

Tavallisen suomalaisen on vaikea arvioida omaa suolistosyövän riskiään. Jäntti sanookin, että seulontaan kannattaa aina osallistua.

– Kun kutsu seulontaan tulee, niin osallistu, Jäntti vetoaa.

Suolistosyöpää seulotaan tänä vuonna 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiailta naisilta ja miehiltä. Seulonta laajenee vähitellen ulottumaan kaikkiin 56–74-vuotiaisiin.

Lisätietoja:

Suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti, puh. 050 435 5505, maija.jantti@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi