Siirry suoraan sisältöön

Sujuva hoitoketju parantaa suolistosyövän ennustetta

Tiedote 4.2.2016

Syöpäsäätiön symposiumissa Suomen johtavat suolistosyövän asiantuntijat haluavat nostaa esiin moniammatillisen hoitotiimin tärkeyden suolistosyöpäpotilaan hoitopolulla.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on potilaiden ennuste parantunut sen jälkeen, kun 2000-luvun puolivälissä luotiin moniammatillinen hoitotiimi ja kiinnitettiin huomiota diagnostiikan nopeuteen.

”Olemme arvelleet, että ennusteen paraneminen on juuri sujuvan hoitoketjun ja hoidon keskittämisen ansiota”, toteaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri ja Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Riikka Huovinen.

Syövän löytäminen nopeasti ja hoidon suunnittelu on potilaan kannalta erityisen tärkeää. Syöpäjärjestöt onkin ottanut hoitoonpääsyaikojen selvittämisen yhdeksi 80-vuotisjuhlavuoden teemaksi.

Syöpäsäätiön symposiumin aiheena ovat tänä vuonna suolistosyövät. Symposiumi kerää Tuusulaan Suomen johtavat suolistosyöpien lääkärit, gastrokirurgit, patologit ja tutkijat.

Symposiumin ohjelmaa

Suolistosyöpäpotilaiden hoitoketjusta kertoo tarkemmin toimialuejohtaja Arto Rantala Turun yliopistollisen sairaalan vatsaelinkirurgian ja urologian klinikalta.

Professori Jukka-Pekka Mecklin pohtii, voidaanko suolistosyöpäriskiä ennustaa ja voiko riskiin vaikuttaa. Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila kertoo, kannattaako suolistosyöpiä seuloa. Erikoislääkäri Tapio Salmisen aiheena on suolistosyövän uudet hoitosuositukset.

Kutsuttuna luennoitsijana on Sir John Burn Newcastlesta, Englannista. Hänen luentonsa otsikko on “Aspirin in the prevention and treatment of colorectal cancer”.

Suolistosyöpiin sairastuu runsaat 3000 suomalaista vuosittain. Se on naisten toiseksi yleisin ja miesten kolmanneksi yleisin syöpä. Viisi vuotta taudin toteamisen jälkeen paksusuolisyövän suhteellinen elossaololuku on 62 prosenttia ja peräsuolisyövän 64 prosenttia miehillä ja 66 prosenttia naisilla. Suolistosyöpiin lasketaan paksusuolen ja peräsuolen syövät.

Syöpäsäätiön symposiumi 4.-5.2. Kongressihotelli Gustavelund, Tuusula

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Tiedottaja Mirja Karlsson puh. 050 463 5260
Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen puh. 050 300 5509
Viestintäjohtaja Satu Lipponen puh. 050 5634558

etunimi.sukunimi@cancer.fi