Siirry suoraan sisältöön

Seulonta-asiantuntijat suosittelevat suolistosyöpäseulontojen pikaista aloittamista

Alueelliset syöpäkeskukset (FICAN) ja Suomen Syöpärekisteri vetoavat päättäjiin, että suolistosyövän seulontaohjelma käynnistetään mahdollisimman pian. Seulonta-asiantuntijat ovat tänään antaneet yhteisen ulostulon asiasta.

– Suolistosyöpä on sekä miesten että naisten toiseksi yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu vuosittain noin 3400 ja kuolee noin 1300 ihmistä. Syöpä löydetään usein vaiheessa, jossa sitä ei voida enää parantaa. Suolistosyövän seulonnalla on mahdollista löytää sekä syövän esiasteita että itse syöpä varhaisemmassa vaiheessa, selittää Sisä-Suomen syöpäkeskuksen johtaja Annika Auranen.

EU on suosittanut suolistosyövän seulontaohjelman käynnistämistä vuodesta 2003 alkaen. Seulonnan vaikuttavuudesta on vahva tieteellinen näyttö. Seulonnalla on mahdollista ehkäistä syöpiä, estää syöpäkuolemia sekä vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

– Suolistosyöpä on hoitokustannuksiltaan yksi kalleimmista syövistä. Seulonnassa löydetyn suolistosyövän hoitokustannukset ovat kuitenkin noin 20 % matalammat kuin muulla tavoin löydetyn syövän. Seulontaohjelman käynnistäminen maksaa noin 10 miljoonaa euroa ja täysimääräisesti toimiessaan vuosittaiset kulut ovat noin 15 miljoonaa euroa. Seulontaohjelma maksaa itsensä takaisin säästyneinä hoitokustannuksina, muistuttaa Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

Hallitusohjelmaan on kirjattu suolistosyövän seulontaohjelman käynnistäminen tällä hallituskaudella. STM:ssä on käynnissä selvitys seulonta-asetuksen muuttamisesta. Suolistosyövän seulontaohjelma voisi alkaa vuoden 2022 alusta. Seulonta-asiantuntijat pitävät välttämättömänä, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni ja suolistosyövän seulontaohjelma käynnistyy vuoden 2022 alusta.

Ulostulo on luettavissa Syöpäjärjestöjen internetsivuilla.

Lisätiedot:

Annika Auranen, Sisä-Suomen syöpäkeskuksen johtaja, Kansallisen syöpäseulontojen ohjausryhmän puheenjohtaja, 050 470 4454, annika.auranen@pshp.fi
Tytti Sarkeala, Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja, 050 411 4238, tytti.sarkeala@cancer.fi

Sini Terävä, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Syöpäjärjestöt, 050 513 5083, sini.terava@cancer.fi