Siirry suoraan sisältöön

Säännöllinen kuntoliikunta voi vähentää rintasyöpäriskiä

Tiedote 7.10.2015

Kaikkiin rintasyöpää aiheuttaviin tekijöihin ei ole mahdollista itse vaikuttaa, eikä kaikkia rintasyövän syitä vielä tunneta.

Rintasyöpä on edelleen Suomen yleisin naisten syöpätauti. Suomessa on 64 500 rintasyövän sairastanutta tai sitä sairastavaa naista. Rintasyöpään kuolee noin 870 naista vuosittain. Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimusta. Tutkimuksella voidaan vielä merkittävästi parantaa tietämystämme rintasyövän ehkäisystä ja hoidosta.

Liikunnallisuus ja terveet elintavat ovat yhteydessä pienempään riskiin sairastua rintasyöpään. Rintasyöpäriskiin vaikuttavat aina monet tekijät, mm. ikä, perimä ja ympäristötekijät.

Muutama vinkki rintasyövän ehkäisyyn:

  • Pysyttele normaalipainoisena
  • Harrasta kuntoliikuntaa
  • Rajoita alkoholin käyttöä
  • Vältä istumista
  • Älä käytä tupakkatuotteita

Terveet elämäntavat voi aloittaa vähentämällä istumista. Aktiivinen, liikunnallinen elämäntapa vaatii valintojen tekemistä nykyisessä arjessa. Syövän ehkäisyn näkökulmasta on tärkeää olla aktiivinen jokapäiväisessä elämässä. Harvakseltaan harrastettu kuntoliikunta ei riitä kumoamaan passiivisen arjen haittoja.

Säännöllinen ja sykettä nostava liikunta vähentää naisten rintasyövän vaaraa. Liikunnan lisäksi painonhallinta ja alkoholin käytön rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä.

Istumisen tauottaminen on helppoa ja mahdollista lähes jokaiselle

Niinkin lyhyessä ajassa kuin 15 sekunnissa ehtii hyppiä tasajalkaa tai mennä kyykkyyn ja ylös niin, että hiukan hengästyy ja saa sykkeen nousemaan. Istumatyötä tekevien kannattaa harkita säädettävää ja nostettavaa työpöytää, jolloin voi työskennellä välillä myös seisten.

Perjantai 9.10. on Roosa nauha -päivä

Pukeudu pinkkiin ja järjestä tempaus!

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys kannustaa kaikkia osallistumaan. Perjantaina on mainio mahdollisuus kokoontua porukassa Roosa nauha –päivän viettoon ja samalla kerätä varoja kotimaiselle rintasyöpätutkimukselle ja neuvontapalveluille. Oman keräyspotin perustaminen Roosa nauha -sivuilla www.roosanauha.fi on helppoa, voit myös perustaa potin suoraan tästä(avautuu uudessa ikkunassa) ja haastaa mukaan kaikki ystäväsi!

Hae inspiraatiota Roosa nauha –päivän tempauksiin Krisse Salmisen –liikuntavideoista: Minen istu, Krisse Salminen(avautuu uudessa ikkunassa)

Lisätietoja

Roosa nauha(avautuu uudessa ikkunassa)

Rintasyöpä(avautuu uudessa ikkunassa)

Ylilääkäri Riikka Huovinen puh. 050 300 5509, riikka.huovinen@cancer.fi

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila puh. 040 595 2363 eeva.ollila@cancer.fi