Siirry suoraan sisältöön

Ruskettuminen on syöpäriski

Tiedote 20.4.2016

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa. Erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Vanhemmat ikäluokat havittelevat auringosta D-vitamiinia ja etenkin korkeasti koulutetut hakevat auringon paisteesta rentoutusta.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksessa paljastui, että asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti: ihmiset kyllä tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä. Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta. Erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä ja se on Suomessa jo nyt yleinen myös nuorilla naisilla. Vuonna 2014 sairastui noin 700 miestä ja noin 670 naista melanoomaan. Melanooman tärkein riski on UV-säteily, ja riittävällä suojautumisella voitaisikin ehkäistä 90 prosenttia melanoomatapauksista. Perinnöllisyys vaikuttaa myös: herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tummempi-ihoisella. Myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat nopeasti.

Ulkotöissä kannattaa suojautua

Lasten ja nuorten suojautuminen on erityisen tärkeää.  Nuorena oleskellaan usein enemmän ulkona kuin vanhempana, jolloin säteilylle altistuu pitkiä aikoja. Kun syövän kehittyminen kestää usein vuosikymmeniä, mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä.

”Ulkotyöt ovat erityinen riski, koska niissä oleskellaan ulkona helposti koko päivä”, kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

”Toivomme työnantajien perehdyttävän ulkona työtä tekevät nuoret kesätyöntekijänsä hyvään aurinkosuojautumiseen.”

Petollisin sää onkin ehkä silloin kun aurinko paistaa, mutta ei ole kovin kuuma. UV-säteilyn voimakkuutta ei nimittäin voi aistia lämpönä.  Lisäksi heti talven jälkeen iho on tottumaton säteilyyn ja palaa helposti.

”Starassa UV-säteilyltä suojautumista käsitellään perehdytyksessä, niin että työntekijät ymmärtävät, miksi se on niin tärkeää”, kertoo projektipäällikkö Jaana Ellonen

Syöpäjärjestöt on tehnyt työnantajille perehdytyspaketin, jossa on keskeiset asiat UV-säteilyltä suojautumisesta. Se sisältää muun muassa nuorille kesätyöntekijöille suunnatun animaation: https://www.youtube.com/watch?v=ql5I49W1iE8

UV-indeksi  kertoo säteilyn polttavuuden

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun klo 10 – 17 välisenä aikana. Jos UV-indeksi on yli 6, on säteily voimakasta.  Suomessa UV-indeksi on korkeimmillaan 7.

Aikaisemmin UV-säteilyn voimakkuuden alueellista jakautumista on kuvattu kesäaikaan (1.4-31.8) sanallisesti, mutta jatkossa asiasta varoitetaan erikseen vain, kun säteily on voimakasta. Kun UV-indeksi on vähintään 6, se on nähtävissä Ilmatieteen muiden varoitusten yhteydessä varoituskartalla sekä paikkakuntakohtaisten varoitusten yhteydessä. UV-indeksi on jatkossakin tilattavissa kännykkään, ja UV-indeksin maailmanlaajuinen ennuste löytyy edelleen Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

”Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin”, sanoo Ilmatieteenlaitoksen tutkija Anu Heikkilä.

Mikä on UV-indeksi? https://youtu.be/AzR6khSsES8

Lisätiedot

Syöpäjärjestöt

terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, 040 595 2363
tiedottaja Maarit Rautio, 040 549 1003

Työnantajat voivat tilata perehdytyspakettia osoitteesta terveysmateriaalit@cancer.fi

Säteilyturvakeskus

erikoistutkija Lasse Ylianttila, 09 759 88455
tiedottaja Leena Hietanen 09 759 88 215

Ilmatieteenlaitos

tiedottaja Eija Vallinheimo, 029 539 2231
tutkija Anu Heikkilä, 050 338 4854

Lisää tietoa auringolta suojautumisesta.