Siirry suoraan sisältöön

Roosa nauhan tavoitteena, että yhä useampi parantuisi

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys alkoi tänään. Se muistuttaa niistä vaikeasti hoidettavista rintasyövistä, joiden hoidon kehittäminen tarvitsee merkittävää tutkimuspanostusta. 1,8 miljoonan euron keräystavoitteella halutaan siirtyä askel lähemmäksi sitä, ettei kenenkään tarvitsisi tulevaisuudessa kuolla rintasyöpään. Duudsonit ovat mukana tukemassa keräystä, jonka teemana tänä vuonna on ”Rohkeudelle”.

Tällä hetkellä Suomessa elää 67 000 rintasyövän sairastanutta tai sitä sairastavaa naista. Vaikeasti hoidettavien rintasyöpien tutkimuksessa on viime vuosikymmeninä tapahtunut edistystä monilla rintamilla. Liitännäishoitojen tehostuminen on vähentänyt uusiutumisen vaaraa ja esimerkiksi HER2-positiivisen rintasyövän kohdalla trastutsumabin ja muiden HER2-lääkkeiden käyttöönotto on pidentänyt levinnyttä rintasyöpää sairastavien elossaoloa ja parantanut elämänlaatua. Silti yhä yli 800 naista vuodessa menehtyy rintasyöpään.

  • Rintasyöpää on useita eri alalajeja. Kaikesta edistyksestä huolimatta tarvittaneen vielä pari sukupolvea ennen kuin opimme hallitsemaan kaikkia rintasyövän muotoja niin, ettei se enää ole tappava tauti, Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtaja, akateemikko Sirpa Jalkanen

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä. Vuonna 2014 rintasyöpään sairastui 5008 naista. Suurin osa heistä on yli 60 vuotiaita. Vuonna 2014 rintasyöpään kuoli 815 naista. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista on elossa yli 90 prosenttia rintasyöpään sairastuneista naisista ja 10 vuoden kuluttua sairastumisesta edelleen 85 prosenttia.

Yhä useampi myös paranee rintasyövästä tai elää sen kanssa yhä kauemmin. Roosa nauha -keräys haluaa myös muistuttaa tutkimuksen tuomista valtavista edistysaskelista.

Vaikeasti hoidettava rintasyöpä on haaste

Vaikeasti hoidettavat rintasyövät voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Arviolta noin 20-30 % rintasyövistä kroonistuu eli tautia ei voida nykykeinoin parantaa, joten tutkimusta tarvitaan edelleen.

  • Syöpä voi olla jo alun alkaen laajalle levinnyt esimerkiksi luustoon tai se voi olla paikallisesti laajalle levinnyt esimerkiksi rintakehän seinämään tai kainaloon aiheuttaen hankalia oireita. Tällöin tarvittavat hoidot ovat monesti vaativia ja edellyttävät yksilöllisesti suunniteltuja hoitoyhdistelmiä, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.
  • Rintasyöpä voi olla myös biologisilta ominaisuuksiltaan ärhäkkä, jolloin se vaatii myös hyvin tehokkaita ja rankkoja hoitoja. Tämänkaltaiseen tautiin liittyy myös usein riski taudin uusimiseen, Liisa Pylkkänen jatkaa.

Vaikeasti hoidettava rintasyöpä voi olla myös sellainen, että rintasyöpään sinällään olisi tehokkaita hoitoja, mutta potilaasta johtuvat tekijät, kuten muut sairaudet tai heikentynyt yleiskunto voivat estää näiden hoitojen käytön.

Uusiutuvaa rintasyöpää ei edelleenkään voida parantaa

Rintasyövän leviäminen on edelleen valtava hoidollinen haaste, mutta taudin kanssa moni potilas voi elää hyvää elämää vuosienkin ajan. Lisäksi leviämisen monivaiheiset mekanismit ovat edelleen huonosti tunnettuja ja leviämistä estäviä lääkehoitoja ei ole vielä pystytty kehittämään.

  • Tavoitteenamme on ymmärtää syöpäsolujen leviämismekanismeja molekyylitasolla ja tällä tavalla löytää uusia lääkekehityskohteita. Tutkimustieto on ainoa tapa tulevaisuudessa pystyä tehokkaasti estämään myös syövän leviäminen, sanoo akatemiaprofessori Johanna Ivaska Turun yliopistosta.

Johanna Ivaskan tutkimusryhmä sai viime marraskuussa Roosa nauha -suurapurahan.

  • Apurahalla on suuri merkitys. Syöpätutkimus laboratoriossa on erittäin kallista. Ilman riittävää rahoitusta emme voi viedä eteenpäin lupaavia uusia löydöksiämme rintasyövän leviämisen estämiseksi. Julkisen tutkimusrahoituksen jatkuvien leikkausten aikana yksityisen tutkimusrahoituksen merkitys korostuu entisestään.

Keräysvaroilla halutaan varmistaa tuki kaikille sitä tarvitseville

  • Sairauden uusiminen on potilaalle ja hänen läheisilleen myös suunnaton pettymys, kertoo Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen.
  • Tilanteen ymmärtäminen ja mielen saaminen tasapainoon vaatii aikaa, paljon tukea ja asian pohtimista monesta eri näkökulmasta. Potilaiden on vaikea äkkiseltään ymmärtää, onko hänen rintasyöpänsä vaikeasti hoidettava taudin biologisten ominaisuuksien vuoksi, taudin laajalle levinneisyyden vuoksi vai potilaan voinnin vuoksi.

Tutkimusapurahojen rinnalla osa keräystuotoista ohjataan joka vuosi sairastuneiden ja heidän läheistensä neuvontaan ja tukeen. Syöpäjärjestöillä on noin 50 neuvontahoitajaa ympäri Suomea. He vastaavat syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä kysymyksiin, kuuntelevat heitä ja ovat tukena pääsääntöisesti kasvokkain tapahtuvissa tapaamisissa.

Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen neuvontapalveluun voi soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatissa. Koska syöpäpotilaiden määrä lisääntyy edelleen, keräysvaroilla voidaan varmistaa palvelun riittävyys.

Vaikean sairauden kohtaaminen vaatii rohkeutta

Tänä vuonna teemana on ”Rohkeudelle”: se on kunnianosoitus monimuotoiselle elämälle ja rohkeudelle sen kaikissa sävyissä.

Myös vuoden 2017 Roosa nauhan suunnittelijoille Duudsoneille rohkeus on hyvin tuttua. Muun muassa hurjista tempuistaan tunnettu nelikko lähti innolla mukaan keräyksen keulahahmoiksi.

  • On kunnia olla mukana tässä keräyksessä. Naiset ovat näyttäneet meille, mitä on uskaltaa elää hetkessä omana itsenään. Mutta mikään, mitä me olemme tehneet ei vedä vertoja sille rohkeudelle, mitä kamppailu rintasyöpää vastaan vaatii.

 Monia tapoja osallistua

Roosa nauha -keräys kestää koko lokakuun.  Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 13.10. Silloin kuka tahansa voi järjestää Roosa nauha -hengessä tempauksen tai tapahtuman, jolla kerää varoja rintasyöpätutkimukselle. Keräys huipentuu 31.10. Posse-ohjelman Roosa nauha -iltaan, jolloin nauhan suunnittelijat haastavat koko Suomen mukaan voittamaan syövän.

Roosa nauha -keräykseen on helppo osallistua: Tutuin tapa on ostaa kolmen euron Roosa nauha. Roosa nauhoja myyvät Lindex, K-Citymarketit, K-Supermarketit, K-marketit, Neste K –liikenneasemat, S-marketit, Prismat, Alepat, Salet, Sokokset ja ABC-asemat.

Lisäksi keräykseen voi osallistua ostamalla yhteistyökumppaneiden kampanjatuotteita, tekemällä rahalahjoituksen verkossa, järjestämällä Roosa nauha –tapahtuman tai perustamalla verkkoon oman keräyspotin.

Roosa nauha -keräyksen pääyhteistyökumppanit ovat Lindex, Pirkka, K-Citymarket, K-Supermarket, K-market, Neste K –liikenneasema, S-market Prisma, Alepa, Sale, Sokos ja ABC.

Viime syksynä syöpätutkijoille myönnettiin Roosa nauhan tuloksena 1 100 000 euroa apurahoja ja neuvontapalveluihin 400 000 euroa.

Lisätietoja:

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri, dosentti Liisa Pylkkänen puh. 040 733 5237, rintasyöpä sairautena ja sen hoito

Viestinnän ja varainhankinnan johtaja Helena Hulkko, puh. 050 582 2211, keräysasiat

Neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen puh. 050 441 8588

Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä puh. 050 382 8968

etunimi.sukunimi@cancer.fi

www.roosanauha.fi www.syopasaatio.fi