Siirry suoraan sisältöön

Roosa nauha -kampanja ei unohda sairastuneen läheistä

Rintasyöpä koskettaa sairastuneen lisäksi myös isoa joukkoa hänen läheisiään. Huomenna käynnistyvällä Roosa nauha -kuukaudella hankitaan varoja myös Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun, joka antaa tietoa ja tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

”Rintasyöpädiagnoosi merkitsee elämänmuutosta ja usein myös jonkinasteista kriisiä. Sairaalan tehtävä on keskittyä potilaan parantamiseen, mutta terveydenhuollon resurssit eivät usein riitä läheisten tukemiseen. Syöpäjärjestöt haluavat olla sekä potilaan että hänen läheistensä tukena tarjoamalla maksutonta neuvontapalvelua”, kertoo Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen.

Syöpäsäätiön Roosa nauha –keräyksellä rahoitetaan suomalaista rintasyöpätutkimusta. Sen lisäksi kerätyillä varoilla tuetaan neuvontapalvelua. Syöpäjärjestöjen maksuttomassa neuvontapalvelussa syöpään erikoistuneet terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat tukea puhelimitse, sähköpostitse, chatissa ja kasvokkain.

Syöpäjärjestöt panostavat tänä vuonna syöpäpotilaan läheisen tukemiseen myös uuden hankkeen muodossa.

”Selvitämme yhä syvemmin, millaista tukea läheinen kaipaa. Hankkeen pohjalta pyrimme luomaan toimintamalleja, joilla voimme tulevaisuudessa yhä paremmin tukea myös sairastuneiden läheisiä. Tarkoitus on jalkauttaa toimintamalli koko Suomeen”, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänenkertoo.

Yhä useampi sairastuu rintasyöpään − tukea kaivataan

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelussa tiedetään, että vakava sairaus voi aiheuttaa perheessä tilanteen, jossa kaikki odottavat tukea toisiltaan, mutta kenelläkään ei ole voimavaroja antaa sitä. Etenkin läheisten odotetaan olevan vahvoja, vaikka he tarvitsevat usein tukea siinä missä sairastunutkin.

”On tärkeää, että myös sairastuneen läheisillä on mahdollisuus keskustella jonkun ulkopuolisen, asiaa ymmärtävän ihmisen kanssa omista tunteistaan ja peloistaan. Tieto syövän aiheuttamista muutoksista auttaa läheistä paremmin ymmärtämään sairastuneen tilannetta. Tällöin on helpompi kohdata sairastunut ja löytää uudenlainen tasapaino muuttuneessa tilanteessa. Pitämällä huolta itsestään omaiset jaksavat olla paremmin myös potilaan tukena,” Häkkinen toteaa.

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietoa syövästä ja tukea omaan tai läheisen sairauteen. Häkkinen iloitsee, että yhä useampi läheinen hakee neuvontapalvelusta tietoa ja tukea omaan jaksamiseensa ja pystyy näin auttamaan myös syöpään sairastunutta.

”Jo noin 5000 naista sairastuu vuosittain rintasyöpään, joten tietoa ja tukea kaipaavia potilaita ja heidän läheisiään on jatkuvasti yhä enemmän. Siksi syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen tarvitaan lisää voimavaroja”, Häkkinen huomauttaa.

Roosa nauha -kuukausi käynnistyy huomenna lauantaina 14. kerran Suomessa. Roosa nauhalla kerätään varoja suomalaiselle syöpätutkimukselle ja syöpäneuvonnalle. Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta ja vaikuttaa siihen, että yhä useampi rintasyöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa, että jokainen rintasyöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa.

Tutuin tapa osallistua keräykseen on ostaa roosan värinen silkkinauha, jota myydään ympäri Suomen. Lisäksi keräykseen voi osallistua tekemällä suoran lahjoituksen verkossa www.roosanauha.fi/lahjoita, ostamalla Roosa nauha –tuotteita, perustamalla oman keräyspotin tai tekemällä lahjoituksen Roosa nauha –keräyslippaaseen.

Lisätietoja:

Rintasyövästä ja neuvontapalvelusta:

Ylilääkäri Liisa Pylkkänen, Syöpäjärjestöt 040 733 5237
Vastaava sairaanhoitaja Taina Häkkinen, Syöpäjärjestöt 050 441 8588

Roosa nauha -keräyksestä:

Varainhankintapäällikkö Helena Hulkko, Syöpäsäätiö 050 582 2211
Tiedottaja Anu Kytölä, Syöpäjärjestöt 050 382 8968