Siirry suoraan sisältöön

Pysy hereillä – käytä Kesäkumia

DJ-kaksikko Tungevaag & Raabanin sekä kotimaisen laulajakyvyn Veniorin Stay Awake – Kesäkumibiisi käynnistää tämän vuoden Kesäkumikampanjan. Biisin nimen mukaisesti kampanjassa muistutetaan nuoria pysymään hereillä: ole tietoinen, pidä Kesäkumi mukana ja käytä sitä tarpeen vaatiessa.

Kesäkumibiisi  on saatavilla kaikissa streaming-palveluissa, muun muassa Spotifyssa.

Tänä vuonna jo 21. kertaa järjestettävä Kesäkumikampanja kertoo nuorille kondomin käytön tärkeydestä. Kampanja muistuttaa, että kaikilla tulisi olla samat oikeudet ja lähtökohdat käyttää ehkäisyä sekä saada tietoa turvallisesta ehkäisystä.

Kampanjaan kuuluvien Kesäkumien jako käynnistyy 4. kesäkuuta YleXPopissa, jossa esiintyvät myös vuoden 2016 Kesäkumiartistit Tungevaag & Raaban sekä kotimainen lupaus Venior. Tapahtumassa kuullaan myös ensimmäistä kertaa livenä Kesäkumibiisi.

YleXPopin lisäksi Kesäkumikampanja on mukana Ruisrockissa, Weekend Festivalilla ja Blockfesteillä, joissa Kesäkumin sanomaa levittävät YleX sekä Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset. Festareilla tavataan ja keskustellaan kymmenien tuhansien nuorten kanssa turvallisesta seksistä ja kondomin käytöstä.

Yhteensä Kesäkumeja jaetaan kesän aikana 200 000 kappaletta Suomen suurimmissa tapahtumissa. YleXPopissa ja netissä voi myös täyttää Naimamaisteri-kyselyn, jolla voi osoittaa olevansa ehkäisytiedon mestari.

Pysy hereillä: kondomin kanssa voi olla itsevarma!

Kouluterveyskyselyn (THL 2015) mukaan nuoret ovat saaneet vain joka toisessa yläkoulussa ilmaisen kondomin tutustuttavaksi. Noin kolmannes kondomin saaneista oppilaista ei ole myöskään saanut kondomin käytön opetusta. Väestöliiton nuorisolääkärin Miila Halosen mukaan seksuaaliopetuksen laatu vaihtelee.

– Nuorten mukaan opetuksen sävy on usein pelotteleva, vaikka se voisi olla voimaannuttava. Tarvitaan enemmän opetusta ja keskustelua siitä, että ehkäisy on mahtava mahdollisuus suojauksen lisäksi saada seksiin lisää nautintoa. Ehkäisyn puutteellisuus, ja siitä seuraava seksitaudin tai raskauden pelko vähentää varmuutta, ja varmasti nautintoa, Halonen kertoo.

Kondomin hankintaan liittyy edelleen jonkin verran jännitystä, ja osa kokee ehkäisyvälineen hankinnan vaikeana. Väestöliiton mukaan nuori ei aina myöskään saa kondomia: myyjä voi kieltäytyä myymästä, jos ostaja vaikuttaa “liian” nuorelta.

– Monet nuoret ovat sitä mieltä, että ehkäisyn pitäisi olla heille ilmaista. Maksullinen ehkäisy asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan. Jotkut kunnat jakavat kondomeita ilmaiseksi, mutta eivät kaikki. Se on epäreilua ja eriarvoistavaa, Halonen sanoo.

Pysy hereillä: kondomia tarvitaan myös suuseksissä!

Viime aikoina sekä nuoret että terveydenhuollon ammattilaiset ovat alkaneet ymmärtää, että seksitautien lisäksi kondomi suojaa myös syövältä.

Suun ja nielun alueen syöpien sairastumisriskiä lisäävät tupakan ja alkoholin liikakäytön lisäksi myös sukuelinten kautta tarttuva papilloomavirus (HPV). Syövän ja HPV:n välinen yhteys tunnetaan parhaiten kohdunkaulansyövän synnystä, mutta HPV on osallisena myös emättimen-, ulkosynnyttimien-, anaalikanavan- ja peniksen syövissä.

Muuttuneet seksitavat, kuten useat kumppanit ja suuseksin lisääntyminen, lisäävät sairastumisen riskiä. Näin ollen ehkäisyn käyttö myös suuseksissä on erittäin tärkeää.

Kesäkumikampanjaa ovat mukana toteuttamassa YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Lisätietoja kampanjasta antavat:
Kehittämispäällikkö Virve Laivisto, Syöpäjärjestöt, puh. 050 588 2700
Terveyden edistämisen suunnittelija Sanna Rantanen, Suomen Punainen Risti, puh. 020 701 2172
Nuorisolääkäri Miila Halonen, Väestöliitto, puh. 050 590 3617
Ohjelmapäällikkö Hanne Kautto, YleX, puh. 040 1630 557

Kesakumibiisi-nostokuvaKesäkumi löytyy myös YleX:n netistä, Facebookista ja Instagramista.