Siirry suoraan sisältöön

Pohjoismaissa syöpien rekisteröinti edistyneintä maailmassa

Pohjoismaiden syöpärekisterien yhdistys (ANCR-rekisteri)  ja Pohjoismaiden syöpäunioni (NCU-yhdistys) kokoontuvat symposiumiin 318.-1.9.2016 Tuusulaan hotelli Gustavelundiin. Kokoukset järjestävät Suomen Syöpäyhdistys ja Suomen Syöpärekisteri.  

Rekisteröinti tarjoaa arvokasta tietoa paitsi siitä mihin syöpiin sairastutaan, myös siitä, mitkä syövät väestössä vähenevät ja mitkä lisääntyvät. Pohjoismaissa syöpiä on rekisteröity niin pitkään, että sairastuvuuden kehitystä pystytään seuraamaan usealta vuosikymmeneltä. Vertailemalla eri maiden syöpään sairastuvien ja syövästä selviytyvien määriä, saadaan arvokasta tietoa.

Pohjoismaiden väestö on melko samanlaista ja yleensä samat syövät ovat yleisiä kaikissa maissa. Erot sairastuneiden määrissä ovat sitä kiinnostavampia. Miksi tanskalaiset sairastuvat selvästi enemmän melanoomaan kuin suomalaiset? Selittääkö selvästi runsaampi etelänmatkailu sairastuvuuden vai onko mukana muitakin tekijöitä?

Pohjoismaat ovat väestöpohjiltaan melko pieniä, joten voimien yhdistämisestä tutkimusta tehdessä on hyötyä. Joissain tapauksissa, esimerkiksi harvinaisissa syövissä ja ammattialtistuksissa. yhdessä maassa ei ole aina riittävästi väestöä, jotta kaikista syövistä tai ammatteihin liittyvästä syöpävaarasta saataisi luotettavaa tietoa. Yhdistämällä maiden luvut saadaan luotettavampaa tietoa niistä ammateista, joissa on vähän edustajia, kuten esimerkiksi naispoliiseista tai stuerteista.

Tällä hetkellä kaikissa länsimaissa tutkitaan paljon ravinnon ja liikunnan merkitystä syöpään sairastumisessa. Tiedetään, että oikeanlainen ravinto ja liikunta ehkäisevät monia syöpiä, mutta paljon on myös vielä selvittämättä ja uutta tietoa saadaan koko ajan. Symposiumissa tuloksia riskitekijöiden vaikutuksista esittelevät sekä Janne Pitkäniemi Suomen Syöpärekisteristä että Therese Andersson Tanskan syöpäyhdistyksestä.  Laajassa suomalaisessa väestölähtöisessä tutkimuksessa korostuu alkoholin ja ylipainon merkitys suolistosyövässä. Tanskalaisessa tutkimuksessa on laadittu ennusteita seuraaville 30 vuodelle, ja tutkimuksen mukaan  esimerkiksi Pohjoismaissa voitaisi välttää 197 000 syöpään sairastumista jos kukaan ei olisi ylipainoinen.

Suomalainen Jorma Sormunen taas esittelee pohjoismaista NOCCA-tutkimusta miesten fyysisesti aktiivisen työn ja syövän yhteydestä. Tutkimuksessa havaittiin muun muassa, että fyysinen aktiivisuus työssä vähentää sairastumista suolistosyöpään.

Useissa Pohjoismaissa on huomattu, että maahanmuuttajien syöpäriski on erilainen kun kantaväestön. Aihe on niin tärkeä, että Pohjoismaat ovat aloittamassa laajan yhteistutkimuksen maahanmuuttajien syöpäriskistä. Symposiumissa tutkimuksia norjalaisista maahanmuuttajista esittelee Håvard Thøgersen Norjasta.

Lisätiedot

Pohjoismaisten syöpärekisterien symposium
Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila, 050 305 5730

Pohjoismaisten syöpäyhdistysten symposium
Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Sakari Karjalainen, 0400 818 910

Yhteyshenkilö toimittajille: Järjestösihteeri Carita Åkerblom 050 567 6737