Siirry suoraan sisältöön

Ota maltilla! Iho muistaa palamisen

Nauti auringonpaisteesta, mutta muista suojautua oikein. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

– Ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa, vaikka aurinko ei täällä paahdakaan yhtä kuumasti kuin eteläisimmissä maissa, muistuttaa Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ihosyöpien määrä lisääntyy

Ihosyövistä vaarallisin on melanooma. Melanoomien määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. 820 miestä ja 695 naista sairastui melanoomaan vuonna 2015. Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä.

Lähes kaikki ihosyövät voidaan estää suojautumalla

Auringolta suojautumisessa keskeistä on muistaa varjo, vaatteet ja voide. Varjoon kannattaa vetäytyä keskipäivällä. Ihoa suojataan kevyillä väljillä vaatteilla unohtamatta lierihattua ja aurinkolaseja.
Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvaa, eikä auringossa oleilua ollenkaan.

– 0,5 – 2-vuotiaille suosittelemme lapsille kehitettyjä voiteita ja muille aurinkovoidetta vähintään 30 suojakertoimella. On hyvä myös tarkistaa, että voide suojaa  UVA- sekä UVB-säteiltä, sanoo Laivisto.

Lasten ja nuorten suojauksesta huolehtiminen on vanhempien vastuulla

-Lapset ja nuoret eivät aina muista tai ymmärrä auringolta suojautumisen tärkeyttä. Vanhempien tehtävänä on huolehtia siitä, että suojautuminen on kunnossa muistuttaa Virve Laivisto.

Iho muistaa palamisen. Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät ja iho on ohuempi kuin aikuisilla, siksi se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi.  Toistuva palaminen etenkin lapsena ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä aikuisena.

Syöpäjärjestöt muistuttaa Lomakuvia-videolla vanhempien oman suojautumisen tärkeydestä.
– Vanhempien esimerkki on tärkeä, Laivisto tähdentää.

 

Lisätietoa:

Ihosyöpä: https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/ihosyopa/

Syöpäriskit/Aurinko https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/

Olemme julkaisseet videon: Lomakuvia https://youtu.be/A6uHL-0h720

 

Kehittämispäällikkö Virve Laivisto 050 588 2700

Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä, puh. 050 382 8968

etunimi.sukunimi@cancer.fi