Siirry suoraan sisältöön

Sähkösavukekauppiaat testaavat lain rajoja

Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, mutta alan erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä. Sähkösavukkeiden haju- ja makuaineiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä, minkä seurauksena heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.

Kun vuoden 2016 tupakkalain myötä sähkösavukkeissa käytettävät nikotiininesteet tulivat Suomessa myyntiin, kiinnitettiin erityistä huomiota nuorten suojelemiseen näiltä tuotteilta. Sähkösavukkeita koskevat pääosin samat rajoitukset kuin tupakkatuotteita: ostoikäraja, esilläpitokielto sekä käyttökielto paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

”Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet kiellettiin Suomessa, koska niiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä ja näin heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ollut riittävää tietoa,” sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Sähkösavukkeiden erikoisliikkeet ovat kuitenkin jatkaneet maku- ja hajuaineiden myyntiä, mutta väittävät näiden aromien olevan tarkoitettu yksinomaan ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi. Kuntien tupakkavalvonnan antamiin myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen, ja niinpä hallinto-oikeuksissa pohditaan paraikaa, myyvätkö sähkösavukeliikkeet näitä aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

21.10.2019 Tobacco Control -lehdessä julkaistussa artikkelissaan See you in Court – obstacles to enforcing the ban on electronic cigarette flavours and advertising in Finland Ollila pohtii tätä sekä muita sähkösavukkeiden markkinoihin sekä säätelyyn ja sen valvontaan liittyviä kysymyksiä.

Englanninkielisistä verkkokaupoista löytyi jo viisi vuotta sitten lähes 8 000 erilaista makunestettä, joiden turvallisuus oli yleisesti tutkittu elintarvikekäytössä, mutta turvallisuus kuumennettuna, höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä on tutkittu vain murto-osassa tuotteita. Sähkösavukenesteiden tuoteselosteiden on todettu olevan usein puutteellisia tai jopa virheellisiä.

Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista säätelyn ja valvonnan keinoin hankaloittaakin se, että tuotevalikoima on laaja. Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, -nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä.

Yhdysvalloissa sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhko-ongelmat ja kuolemantapaukset ovat herättäneet huolta. Monissa maissa sähkösavukkeiden käyttö on hyvin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.

EU-maissa tuotteiden tuottaja ja maahantuoja ottaa valvontaviranomaiselle tekemällään ilmoituksella vastuun tuotteidensa laadusta ja turvallisuudesta. Suomessa tilanne on osin huonompi:

Sähkösavukekauppiaat sanovat myyvänsä maku ja hajunesteitä vain ruokiin ja juomiin. On epäselvää, kuka kantaa vastuun, mikäli terveysongelmia ilmenee.

Tupakkavalvonnan tehtäväkenttä on laajentunut, mutta kansallisella tason resurssit ovat pysyneet entisinä. On odotettavissa yhä uusia tupakka- ja nikotiinituotteita, joiden osalta tieto riskeistä on tyypillisesti aluksi puutteellista. Tehtävää riittää siis niin EU-tasolla, kansallisesti kuin alueellisestikin.

Linkki Eeva Ollilan artikkeliin Tobacco Control –lehdessä.

Seminaarin esitykset:

Oikeudessa-nähdään-Eeva-Ollila

Voiko-Suomi-saavuttaa-tupakkalain-tavoitteen_22102019

End-game-–-strategiat-ja-esteet

Tupakkalain-tavoite-perus-ja-ihmisoikeuksien-näkökulmasta

Tupakkalain-toimeenpano-ammattioppilaitoksissa22.10

Lisätietoa:
Ylilääkäri Eeva Ollila puh. 050 590 4935
Viestinnän asiantuntija Anu Kytölä puh. 050 3828968
etunimi.sukunimi@cancer.fi