Siirry suoraan sisältöön

Nuuskaaminen heikentää urheilusuoritusta

Urheilevilla nuorilla on virheellisiä uskomuksia nuuskasta. Monilla on harhakäsitys, että nuuska auttaa keskittymään tai rentoutumaan tai jopa parantaa urheilusuoritusta. Tosiasiassa runsaasti nikotiinia sisältävä nuuska on urheilijalle haitallista.

”Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nikotiinia käyttävän urheilijan sykereservi on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nikotiinia. Nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti.” kertoo Suomen Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen.

Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi. Näin ei kuitenkaan ole. ”Nikotiini on voimakkaasti ja nopeasti riippuvuutta aiheuttava aine. Toisin kuin luullaan, nikotiini ei paranna keskittymistä, vaan nikotiiniriippuvuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta. Uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä,” kuvaa Maarit Valtonen.

”Syöpäjärjestöt on huolissaan siitä, että urheilevien nuorten nuuskaaminen on yleistä. Nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Sen käyttö lisää riskiä mahasyöpään, suunsyöpään ja ruokatorven syöpään,” sanoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Syöpäjärjestöt ja Olympiakomitea kannustavat urheilijoita ja lajeja nuuskattomuuteen

”Olympiakomitea haluaa olla yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa oikaisemassa harhaluuloja nuuskasta ja kannustamassa urheilukenttää nuuskattomuuteen. Nuuskattomuus on tärkeä osa Olympiakomitean vastuullisuuskompassia. Korostamme, että nuuska ei paranna suorituskykyä eikä kuulu urheilullisiin elämäntapoihin tai urheiluympäristöihin,” kertoo Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

”Nuuskaamalla annat tasoitusta” -kampanja oikaisee harhaluuloja nuuskasta

Syöpäjärjestöjen Fressis.fi -sivustolla käynnistyy 14.11. ”Nuuskaamalla annat tasoitusta” -kampanja. Kampanjan kohderyhmänä ovat 13-17-vuotiaat urheilevat nuoret, jotka törmäävät urheiluympäristössä nuuskaan ja ovat vaarassa aloittaa nuuskan käytön.  Syöpäjärjestöjen yhteistyökumppanina kampanjassa on Suomen Olympiakomitea.

Kampanjavideot:

Fressis.fi: Nuuskaamalla annat tasoitusta – JÄÄKIEKKO
Fressis.fi: Nuuskaamalla annat tasoitusta – UINTI
Fressis.fi: Nuuskaamalla annat tasoitusta – NYRKKEILY

Suomen Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen:

Miksi nuuska ei paranna suorituskykyä?
Millaista haittaa nuuskan käytöstä on?
Miksi nuuska ei oikeasti paranna keskittymiskykyä?
Miksi nuuskaa käyttävät altistuvat loukkaantumisille?
Miksi nuuska ei oikeasti auta rentoutumaan?

Kampanjasivusto: Fressis.fi

Lisätietoja:

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, dosentti, LT 050 5904935

Olympiakomitean vastuulääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Maarit Valtonen 050 5900268

Syöpäjärjestöjen viestinnän asiantuntija Sami Ruokangas 050 3086797