Siirry suoraan sisältöön

Nuorten suojeleminen nuuskalta edellyttää muutoksia tupakkalakiin

Suomen Syöpäyhdistys on perhe- ja palveluministeri Annika Saarikolle lähettämässään muistiossa ilmaissut huolensa nuorten nuuskaamisen yleistymisestä. Yhdistys ehdottaa muutoksia tupakkalakiin sekä parannuksia lain valvontaan.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti siitä huolimatta, ettei nuuskaa saa myydä Suomessa ja sitä saa tuoda vain rajoitetusti omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Nuorten suojaamiseksi nuuskalta ja sen terveyshaitoilta on välttämätöntä tiukentaa tupakkalakia sekä tehostaa nuuskan salakuljetuksen ja laittoman kaupan valvontaa.

Nuuskaa käyttävät eniten alaikäiset ja juuri aikuisiän saavuttaneet nuoret miehet ja pojat. Markkinoille on tullut jopa neljä tai viisi kertaa nykyistä nuuskaa nikotiinipitoisuudeltaan vahvempia tuotteita. Tämän lisäksi lukuisat uudet maut ja pakkaukset houkuttelevat erityisesti nuoria. Poikien rinnalla tuotteiden markkinointia on alettu kohdentaa myös tytöille.

  • Kehitys uhkaa vakavasti paitsi nuortemme terveyttä myös muutoin hyvää kehitystä tupakkatuotteiden käytön vähentämisessä kohti nikotiinitonta Suomea 2030,  kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Uuden vuonna 2016 voimaan tulleen tupakkalain mukaan matkustaja voi tuoda omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä korkeintaan 1000 grammaa nuuskaa. Tupakkalaki ei rajoita omaan käyttöön tuotavan nuuskan nikotiinipitoisuuksia eikä nuuskan sisältämiä makuja ja hajuja, toisin kuin savukkeiden ja sähkösavukkeiden osalta. Tämän seurauksena Suomeen tuodaan hyvin vahvaa nuuskaa sekä nuuskaa, jonka hajut ja maut on suunniteltu houkuttelemaan nuoria.

Suomen Syöpäyhdistys on selvittänyt vuosina 2015-2017 sitä, millä tavoin nuuska kulkeutuu nuortemme suihin. Nuuska tulee Suomeen pääsääntöisesti pohjoisrajoilta – erityisesti Haaparannasta – sekä ruotsinlaivoilta. Haaparantaan on muodostunut isojen nuuskakauppojen keskittymä, jonka asiakkaat ovat pääosin suomalaisia.

Suomessa nuuskaa välitetään erilaisten epävirallisten verkostojen kautta. Poliisin mukaan myyntiä tapahtuu muun muassa kioskeista ja kaverivälityksen kautta. Suomen Syöpäyhdistyksen vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan Facebookin kymmeniä tuhansia jäseniä omaavat nuuskaryhmät keskittyvät nuuskan myyntiin ja ostoon.

Tilanteen parantamiseksi ja maamme nuorten suojaamiseksi nuuskalta Suomen Syöpäyhdistys ehdottaa muutoksia tupakkalain maahantuontirajoituksiin sekä parannuksia lain toimeenpanoon ja toimeenpanon valvontaan laivojen matkustajamyynnissä.

Suomen-Syöpäyhdistyksen-muistio-Suomen-huolestuttava-nuuskatilanne

Lisätietoja:

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, 040 595 2363

Tiedottaja Maarit Rautio, 040 549 1003