Siirry suoraan sisältöön

Nuoret jättävät nikotiinin Erovirasto –sovelluksella 

 Erovirasto on Suomen ensimmäinen nuorille suunnattu tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamiseen kannustava sovellusAinutlaatuisen siitä tekee myös se, että se on suomenkielinen ja ilmainen. 

 – Nuorille ei ole ollut tarjolla matalan kynnyksen palvelua, josthe saisivat henkilökohtaista tukea ja ohjausta käytön lopettamiseen, kertoo sovelluksen kehittämisessä mukana ollut terveyden edistämisen asiantuntija Tuulia Råmark Syöpäjärjestöistä. 

 – Nuoria motivoivat erityisesti lyhyen aikavälin tavoitteet ja hyödyt. He elävät digitaalisessa maailmassa ja siksi on luontevaa tarjota tällaista palvelua mobiililaitteeseen helposti ladattavalla appilla. 

 Sovelluksessa lopettaja kulkee Erovirasto-rakennuksessa läpi 30 kerroksen, eli 30 päivän lopettamiskokeilunTällä matkalla lopettajaa tukee eroviranomainen, joka antaa vinkkejä ja kannustusta. Lisäksi Erovirastossa saadaan päivittäistä tukea tietoiskujen, testien, videoiden sekä kuunneltavien sisältöjen avulla. 

Lopettajaa muistutetaan lopettamisen hyödyistä terveydelle, pidentyvästä eliniän odotteesta ja säästyvästä rahamäärästä. Appissa ei unohdeta myöskään mahdollista retkahdusta, joka kuuluu usein myös onnistuneeseen lopettamisprosessiinEroviranomainen kannustaa siitä yli ja jatkamaan lopettamispolulla eteenpäin.  

Jotkut nuoret saattavat käyttää monia nikotiinia sisältäviä tuotteita yhtä aikaa, esimerkiksi tupakkaa ja nuuskaa. Tällöin elimistöön päätyy hyvin suuria määriä nikotiinia. Nikotiiniriippuvuus syntyy nopeasti. Nikotiini on haitallista kehittyville aivoille sekä muulle terveydelle, kuten sydämelle ja verisuonille. Säännöllinen käyttö altistaa lisäksi muille nikotiinituotteiden sisältämille haitallisille aineille, kuten syöpää aiheuttaville aineille ja lisää riskiä sairastua vakaviin sairauksiin. 

 – Mitä lyhyemmän käytön jälkeen nuori lopettaa, sitä varmempaa on onnistuminen  Råmark kertoo. 

Erovirasto-apissa tarjotaan faktatietoa, kannustusta ja motivaatiota nuoria ja nuoria aikuisia kiinnostavalla ja viihteelliselläkin tavalla. Appin taustalla on vankka tutkimustieto ja asiantuntemus nikotiiniriippuvuudesta ja lopettamisen tuesta.  

 Sovellus toimii Android- ja Apple-puhelimilla ja se on ladattavissa sovelluskaupoista. 

Lisätietoa: https://www.fressis.fi/erovirasto  

 Appin lisäksi Fressis.fi– palvelussa on tietoa ja tukea lopettamisessa onnistumiseen