Siirry suoraan sisältöön

Nikotiiniriippuvuus yllättää nuoret

Syöpäjärjestöjen nuorisokampanjassa pysäyttävä tulkinta Alesson hittibiisistä

Syöpäjärjestöjen ”Riippuvuuden ääni” -filmi aloittaa kampanjan, joka keskittyy nikotiiniriippuvuuden haittoihin ja kannustaa nuoria pysymään erossa savukkeista, sähkösavukkeista, nuuskasta ja vesipiipusta. Kampanjan filmissä nähdään tulkinta maailmanlaajuista suursuosiota nauttivan Alesson hitistä ”Heroes”, jonka esittää kurkunpään syövän sairastanut entinen tupakoija Ossi Haajanen. Video on osoitteessa www.kary.fi(avautuu uudessa ikkunassa).

Nikotiini vaikuttaa nuoren aivotoimintojen kehitykseen haitallisesti. Nuoren kannattaakin välttää nikotiinia sisältävien tuotteiden kokeilua, koska riippuvuus voi syntyä jo muutaman käyttökerran jälkeen. Nikotiini ei ole harmiton aine, vaan kiistattoman vahingollinen myrkky. Useimmat nikotiinituotteiden käyttäjät haluavat lopettaa käyttönsä jo muutaman vuoden kuluttua aloittamisesta, mutta käyttö on helpompi aloittaa kuin lopettaa.

Tavoitteena elämä, jota nikotiini ei ohjaa

Syöpäjärjestöt kannustaa kampanjalla valitsemaan elämäntyylin, jota nikotiini ei hallitse. Samalla tarjotaan apua käytön lopettamiseksi www.fressis.fi -sivustolla.

”Nuorena tehdyillä päätöksillä on kauaskantoiset seuraukset. Nikotiinituotteiden kokeilu voi johtaa loppuelämän pituiseen riippuvuuteen. Tee päätös pysyä erossa niistä.”, kehottaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri, dosentti Eeva Ollila.

Syöpäjärjestöt muistuttaa, että kaikkien nikotiinituotteiden kokeiluihin tulisi suhtautua yhtä kriittisesti, oli kyseessä sitten savuke, sähkösavuke, nuuska tai vesipiippu.

”Röökaamisen olisin voinut jättää väliin”

”Riippuvuuden ääni”-filmin pääosassa oleva, kurkunpään syövän sairastanut entinen tupakoija Ossi Haajanen haluaa rohkeasti itseään esimerkkinä käyttäen saada nuoret miettimään valintojaan ja välttämään nikotiinin vaarat.
Laulaminen on aina ollut merkittävässä roolissa Ossi Haajasen elämässä, eikä kurkunpään poistaminen ole hänen intoaan lannistanut. Ossi on aina pitänyt laulamisesta ja halusi nytkin laulaen tuoda vakavan asian esille. Ossi Haajanen kertoo, että on elänyt hyvän elämän syövästä huolimatta.

”Röökaamisen olisin voinut jättää väliin”, hän sanoo ja toivoo, että video havahduttaa nuoret valitsemaan nikotiinittoman elämän.

Tupakoinnilla ja kurkunpään syövällä on kiistaton yhteys. Pahimmillaan sairauden tuloksena potilaan kurkunpää joudutaan poistamaan. Kurkunpään poistamisen seurauksena henkilön hengitys ja puhe tapahtuu kaulaan tehdyn pysyvän henkitorviavanteen kautta.

Hekin haluavat tukea nuoria tekemään hyviä päätöksiä:

Kampanjaa ovat tukemassa Suomen tämän vuoden euroviisuedustaja Sandhja, hittiartisti Tuuli, laulaja Janna Hurmerinta sekä räppärit Biniyam ja Kevin Tandu. Kampanjaviestiä haluaa jakaa myös HIFK:n maalivahti Kevin Lankinen.

Katso ”Riippuvuuden ääni” -filmi: Alesso – Heroes (Riippuvuuden ääni) ft. Ossi www.kary.fi

Video on mainostoimisto Havas Helsingin ja tuotantoyhtiö Cocoan yhteistyötä.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Eeva Ollila, eeva.ollila@cancer.fi, p. 040 5952363,
Kehittämispäällikkö Virve Laivisto, virve.laivisto@cancer.fi, p. 050 588 2700