Siirry suoraan sisältöön

Naisten alkoholinkäytöstä näkyy somessa siloteltu kuva

Syöpäjärjestöt selvitti 25–35-vuotiaiden naisten alkoholinkäyttöä. Alkoholi on tullut mukaan tilanteisiin, joihin se ei ennen kuulunut. Viinijoogan ja skumppa-spinningin ei ajatella lisäävän syöpäriskiä. Syöpäjärjestöt julkaisee aiheesta kolme videota, joissa on pääosassa YleX:n juontaja Jenni Poikelus.

Syöpäjärjestöt on selvittänyt 25–35-vuotiaiden erilaisissa elämäntilanteissa olevien naisten alkoholinkäyttöä. Kvalitatiivisessa kohderyhmäselvityksessä haastateltiin 29 eri elämäntilanteessa olevaa naista, ja yli 900 naista vastasi sähköpostikyselyyn. ­­­­­

Tavoitteena oli selvittää alkoholinkäyttöön liittyviä tarpeita ja tilanteita, alkoholinkäytön roolia naisten elämässä, erilaisten tahojen roolia ja elämäntilanteiden merkitystä naisten alkoholinkäytölle sekä naisten käsityksiä ja kokemuksia alkoholin haittavaikutuksista elimistölle.

Alkoholilla on tärkeä merkitys naisen elämässä

Asenteet ja alkoholin käyttö muuttuvat naisen elämänkaaren aikana nuoruuden vapaudesta lapsiperheen vastuullisempaan alkoholin kulutukseen. Yli 30-vuotiaiden naisten elämässä alkoholinkäyttö voi vähentyä raskauden ja lapsien sekä aikuistumisen myötä. Vaikka elämäntilanne rajoittaa alkoholinkäyttöä, on alkoholilla kuitenkin tärkeä merkitys naisen elämässä.

Alkoholin käyttö on Suomessa viime vuosikymmeninä siirtynyt koteihin ja nykyisin suomalaisten yleisin juomispaikka on oma koti. Alkoholi on kuitenkin soluttautunut tilanteisiin, joihin se ei ennen ole kuulunut: urheiluun, käsitöiden oheen, lastenjuhliin, kotitöihin ja niin edelleen. Naisille tarjotaan myös heille räätälöityjä tapahtumia, kuten viinijoogaa ja skumppa-spinningiä, joissa alkoholi on läsnä. Selvityksessä kävi ilmi, että alkoholi luo naisen elämään taivaallisia tunteita, kuten yhteenkuuluvuutta ja ystävyyttä, rakkauden tunnetta, rohkeutta rikkoa rajoja, siirtymistä arjesta vapaalle, helpotusta huoliin ja hetkestä nauttimista.

Some vahvistaa positiivisia tunteita ja mielikuvia

Sosiaalisessa mediassa näkyy naisten alkoholinkäytöstä siloteltu kuva. Kuvat ovat mietittyjä, kauniita ja tunnelmallisia. Ne viestivät elämän tähtihetkistä ja nautiskelusta, yksin tai yhdessä, puolison tai kavereiden kanssa. Kuvat henkivät alkuillan tunnelmaa ja kertovat hetkien erityisyydestä. Kuvien postaamiseen liittyy kontrolli, millainen kuva itsestä halutaan antaa. Somessa näkyy myös alkoholimainontaa.

Alkoholilla on monia merkityksiä ja tutkittavien naisten mielestä se tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen: kivaan ja kurjaan, arkeen ja juhlaan, yhdessä ja yksin. Alkoholi on usein läsnä kaikilla elämän osa-alueilla, niin töissä, vapaa-ajalla kuin kotonakin. Läsnäolon merkittävyys vaihtelee riippuen ammatista ja työpaikasta, puolisosta ja perheen tilanteesta sekä harrastuksista ja vapaa-ajanviettotavoista.

Kieltäytymiseen pitää olla hyvä syy

Naiset kertovat, että alkoholista kieltäytymistä joutuu selittelemään ja siihen täytyy olla jokin hyvä syy. Kysytään, onko nainen raskaana vai mikä häntä vaivaa, jos hän kieltäytyy alkoholista. Ei riitä, ettei vain halua juoda.

Alkoholinkäytön haittojen ei koeta koskettavan itseä

Alkoholikäytön riskirajaksi on määritelty naisilla 7 annosta tai enemmän viikossa, miehillä 14 annosta tai enemmän. Kun ihmiset ajattelevat alkoholinkäytön riskejä, ajatellaan lähinnä runsaasta kulutuksesta aiheutuvia pitkäaikaisia terveysriskejä. Alkoholin juomiseen liittyvät riskit koskettavat kuitenkin paljon suurempaa joukkoa ihmisiä.

– Mitä enemmän alkoholia käytämme, sitä suurempi on riskimme sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö kasvattaa syöpäriskiä, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Jo varsin pienet alkoholimäärät lisäävät naisilla rintasyövän riskiä. Alkoholi lisää riskiä sairastua myös suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven syöpään, haima- ja maksasyöpään ja suolistosyöpään.

Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syövän kannalta sillä ei ole merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai viinaa. Alkoholi lisää riskiä sairastua myös moniin muihin sairauksiin. Alkoholi vaikuttaa naisen terveyteen ja hyvinvointiin monin tavoin. Se heikentää unta, lisää masennusta, muuttaa hormonitoimintaa esimerkiksi lisäten testosteronin määrää, joka muuttaa naisen elimistöä miehisemmäksi.

Syöpäjärjestöt haluaa kampanjallaan herätellä naisia miettimään omaa alkoholikäyttöään ja mahdollisuuksia vähentää tai lopettaa se.

Lähteet:
Sanna-Mari Salomäki, Nainen ja alkoholi kohderyhmäselvitys (2019), N2
Mäkelä P. ym (toim.) (2018). Näin Suomi juo. Suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat.
Ilmansyöpää.fi

 

Kampanjasivu ja video: ilmansyopaa.fi/nainenjaalkoholi

 

Lisätietoja:

Virve Laivisto
Syöpäjärjestöt
Kehittämispäällikkö
050 588 2700
virve.laivisto@cancer.fi