Siirry suoraan sisältöön

Movember kasvattaa viiksiä ja eturauhassyövästä puheenaiheen

Marraskuussa kahdeksatta kertaa Suomessa käynnistyvän Movember-keräyksen päätavoite on kerätä varoja eturauhassyövän tutkimukseen. Viiksien kasvattamisesta tunnettu Movember haluaa myös rohkaista miehiä puhumaan sairaudesta entistä avoimemmin.

Movemberin tunnettuutta halutaan lisätä riskiryhmässä

Osalle suuresta yleisöstä Movember-keräyksen tavoitteet ovat jääneet aiempina vuosina tuntemattomiksi.

Movember-keräyksen järjestävän Syöpäsäätiön lokakuussa 2016 teettämän kyselyn mukaan alle 50-vuotiaista jopa 80 prosenttia tietää, mistä Movemberissa on kyse. Sen sijaan yli 65-vuotiaista miehistä, jotka kuuluvat eturauhassyövän riskiryhmään, vain joka kolmas tietää Movember-kampanjasta ja sen tavoitteista.

“Aikaisemmin rahaa ovatkin keränneet viiksiä kasvattamalla ennen kaikkea nuoret miehet. Nyt haluamme ihan kaikki mukaan Movemberiin”, sanoo varainhankintapäälllikkö Helena Hulkko Syöpäsäätiöstä.

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä, mutta siitä vaietaan

“Eturauhassyöpä on miesten ylivoimaisesti yleisin syöpä, joka voi paitsi lyhentää elämää myös huonontaa elämänlaatua. Syövän hoidoilla voi olla myös merkittäviä haittoja”, sanoo urologian professori Antti Rannikko, joka tekee Syöpäsäätiön tuella tutkimusta eturauhassyövän yksilöllisistä hoitovalinnoista.

”Eturauhassyövän hoitotulokset ovat erinomaiset. Potilaiden elämänlaadun parantamisessa on kuitenkin edelleen paljon työtä. Syöpäpotilaiden elämänlaatu on Syöpäsäätiölle sydämenasia.  Elämänlaadun parantamiseksi tarvitsemme vielä paljon tutkimusta”, sanoo Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Hoitoihin liittyvät haitat, kuten virtsan- tai ulosteen karkailu sekä seksuaalielämän ongelmat saattavat aiheuttaa sen, että sairaudesta usein vaietaan. Kun Syöpäsäätiö ryhtyi keräämään vertaistarinoita eturauhassyöpään sairastuneilta ja näiden läheisiltä, vain muutama halusi kertoa tarinansa.

“Rintasyöpään keskittyvän Roosa nauha -keräyksen ei ole ollut yhtä vaikeaa saada syöpään sairastuneita kertomaan kokemuksistaan. Eturauhassyöpä koetaan kuitenkin yhä aiheeksi, josta on vaikea puhua”, kertoo Helena Hulkko Syöpäsäätiöstä.

Avoimen keskustelun puutteen ja puhumattomuuden takia moni mies kärsii sairaudesta yksin, eikä saa tarpeeksi ja ajoissa oikeaa tietoa sairaudesta. Kivessyöpä, joka on nuorten miesten yleisin syöpä, on yhtä lailla vaiettu. Myös lääkäreiltä ja hoitohenkilökunnalta puuttuu nyky-Suomessa tutkimustietoa, jonka pohjalta he osaisivat kertoa potilaalle mitä syövästä seuraa eri tavoin hoidettuna.

 Turhat hoidot huonontavat elämänlaatua

“Kaikki eturauhassyöpäpotilaat eivät välttämättä tarvitse leikkaus- tai sädehoitoa koska syöpä voi  edetä hitaasti. Usein hoidoksi riittää potilaan aktiivinen seuranta. Tutkimuksissa pyritään löytämään keinot erottaa hitaasti ja nopeasti etenevät tautimuodot toisistaan, jolloin vältetään tarpeettomat hoidot ja niihin liittyvät haitat”, Antti Rannikko kertoo.

Vuoden 2016 Movember-varat käytetään eturauhassyövän hoitoihin liittyvän elämänlaatutietoa kartuttavan tutkimuksen tekemiseen. Sen ansiosta potilaalla ja lääkärillä on tulevaisuudessa paremmat tiedot valita paras ja potilaan elämää vähiten rajoittava hoito.

Lahjoittamalla suomalaiseen syöpätutkimukseen osallistuu sairastuneiden miesten elämän laadun parantamiseen.

Tärkein ja helpoin tapa osallistua Movemberiin on tehdä lahjoitus. Lahjoittamisen lisäksi yksityiset kansalaiset ja yhteisöt sekä yritykset voivat ilmoittautua mukaan aktiivisiksi kerääjiksi osoitteessa www.movember.com. Lisäksi keräystä voi tukea viiksiä kasvattamalla, aiheesta puhumalla sekä osallistamalla sosiaalisessa mediassa.

Suomessa järjestetään myös Movember-kävelyitä keräyksen tueksi.

Australiassa vuonna 2003 alkanut Movember on levinnyt jo yli 20 maahan. Suomessa keräyksen toteuttaa Syöpäsäätiö.

Lisätietoja:  

Varainhankintapäällikkö Helena Hulkko helena.hulkko@cancer.fi
Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen sakari.karjalainen@cancer.fi, 0400 818 910
Sisällöntuottaja Anna Korvenoja, anna.korvenoja@cancer.fi
Tiedottaja Maarit Rautio, maarit.rautio@cancer.fi, 040 549 1003

www.syopasaatio.fi