Siirry suoraan sisältöön

Miten tukea, jos läheinen sairastuu syöpään 

Vaikka syöpä koskettaa jollain tavoin lähes jokaista suomalaista, moni ei tiedä, mitä sanoa syöpädiagnoosin saaneelle läheiselle. Roosa nauha -päivän 13.10. yhteydessä Syöpäsäätiö haluaa antaa yksinkertaisia neuvoja sairastuneen tukemiseksi. Joka päivä Suomessa keskimäärin 14 naista saa tietää sairastavansa rintasyöpää.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen kertoo, miten voit tukea syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään. Jos ystävä tai työtoveri kertoo sairastuneensa syöpään:

  1. Kysy, miltä hänestä tuntuu tai miten hän jaksaa. Ole läsnä omana itsenäsi ja tue sinulle luonteenomaisella tavalla.

2.Vältä lohduttamasta liian nopeasti, jotta et vähättelisi toisen kokemaa tunnetta.

3.Vältä puhumasta itsestäsi tai jonkun tuttusi tilanteesta.

  1. Neuvo vain, jos sairastunut sitä pyytää, mutta auta hakemaan apua ja tukea. Voit varmistaa, että hän on tietoinen Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista, jossa ammattilainen vastaa monipuolisesti sairastuneen ja läheisen kysymyksiin sairaudesta, hoidoista ja elämästä

5.Ole käytettävissä ja kerro se myös sairastuneelle.

Myös sairastuneen läheinen voi tarvita tukea.

  1. Sairastuneen tukeminen on helpompaa, kun käsittelet omia pelkojasi esimerkiksi keskustelemalla niistä ulkopuolisen kanssa.
  2. Lupaa vain sen verran kuin pystyt ja jaksat.
  3. Jos sairastunut vetäytyy kuoreensa eikä halua puhua, ole läsnä ja auta häntä hakemaan apua ja tukea.
  4. Muista, että sairaus ja hoidot väsyttävät: jos sairastunut ei jaksa tänään lähteä mukaan, ehkä huomenna.

Tuoreen Suomen Syöpärekisterin tilaston mukaan uudet rintasyöpätapaukset kasvavat tasaista tahtia. Vuonna 2015 rintasyöpään sairastui yli 5 100 naista.

–  Syövän varhaisen toteamisen ja rintasyöpähoitojen kehittymisen ansiosta yhdeksän kymmenestä sairastuneesta naisesta on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisestaan, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

– Liitännäishoidot ovat syöpätutkimuksen ansiosta tehostuneet; ne vähentävät uusiutumiseen vaaraa ja pidentävät sairastaneiden elossaolon ennustetta. Esimerkiksi täsmälääkkeet, kuten anti-HER2-lääkkeet aggressiivisessa HER2-positiivisessa rintasyövässä vähentävät syövän uusiutumisen riskiä ja pidentävät sairastuneiden elinikää. Vartijaimusolmuketutkimus puolestaan estää turhat kainalotyhjennykset ja parantaa sairastuneiden elämänlaatua.

Roosa nauha -keräyksellä kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Lahjoitusvarat siirtyvät nopeasti jokasyksyisinä apurahoina syöpätutkijoille.

Roosa nauha –päivää vietetään ympäri Suomea. Tapahtumat löydät täältä:
https://roosanauha.syopasaatio.fi/tiedotteet/roosa-nauha-tapahtumia-ympari-suomen-2/

 

Lisätietoja antavat:

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen puh. 040 733 5237

Viestinnän- ja varainhankinnan johtaja Helena Hulkko puh. 050 582 2211

etunimi.sukunimi@cancer.fi