Siirry suoraan sisältöön

Miten käy nuorten nikotiiniriippuvuuden?

Tiedote 8.2.2016

Syöpäjärjestöt on erittäin huolissaan nuorten nikotiiniriippuvuuden lisääntymisestä mm. savukkeiden ja nuuskan yhteiskäytön myötä. Riippuvuutta on lisännyt nuuskan käytön yleistyminen. Nikotiiniriippuvuutta lisää myös sähkösavukkeet ja vesipiiput.

Tulevaisuuden tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttäjät ovat tämän päivän lapsia. Vaikka savukkeiden käyttö on vähentynyt, edelleen työikäisistä suomalaisista 16 prosenttia tupakoi päivittäin,
16-vuotiaista tupakoi 11 prosenttia. Nuuskaaminen on lisääntynyt ainakin nuorten miesten keskuudessa. Sähkösavukekokeilut ovat yleistyneet nopeasti erityisesti nuorilla. Nuuskan ja sähkösavukkeiden markkinoita on kohdennettu nuoriin.

Nuuskan myynti on Suomessa kielletty, mutta Syöpäjärjestöjen viime syksynä tehty selvitys paljasti, että laiton maahantuonti ja myynti rehottavat. Uuden tupakkalain rajoitukset nuuskan maahantuonnissa sekä lain valvonta uhkaavat jäädä puutteellisiksi. Vastikään Ruotsissa on tullut myyntiin nuuskaa, jossa on erittäin korkea nikotiinipitoisuus.

Uusi tupakkalaki tullee sallimaan sähkösavukkeissa käytettävien nikotiinipitoisten nesteiden myynnin Suomessa, mikä todennäköisesti lisää sähkösavukkeiden käyttöä merkittävästi. Nuorten suojelemiseksi on tärkeää, ettei sähkösavukenesteisiin saa lisätä makuaineita.

”Odotamme, että eduskunta ottaa vakavasti nuorten suojelemisen tupakka- ja nikotiinituotteilta ja säätää tiukan tupakkalain sekä turvaa lain noudattamisen valvonnan”, toteaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Kansanedustaja (sd.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen korostaa, että lainsäädännön täytyy uudistua maailman mukana.

”Nuuskan ja sähkösavukkeiden yleistyminen ei saa viedä pohjaa siltä hyvältä työltä, jolla tupakointia on saatu vähennettyä”, Haatainen toteaa. ”Erityisen tärkeää on estää näiden tuotteiden, kuten myös nikotiinittomien tupakan vastikkeiden, myynti ja markkinointi nuorille.”

Tupakkatuotteet ovat pahin tunnettu yksittäinen syövän aiheuttaja. Kolmannes kaikista syöpätapauksista johtuu tupakasta, yksinomaan keuhkosyöpään kuolee 2 225 suomalaista vuodessa.

Nuuska ja nikotiinisähkösavukkeet ovat tulleet lisätuotteiksi

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö on noussut yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa pojilla tyypillisimmäksi tavaksi käyttää tupakkaa. Tytöt polttavat yhä pääasiassa pelkästään savukkeita. Nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden käyttö näyttää nuorilla kasautuvan ryhmään, joka myös tupakoi ja nuuskaa.

”Savukkeiden suosion lasku ja täysin tupakoimattomien osuuden kasvu nuorilla ovat hienoja saavutuksia. Hyvän kehityksen ylläpito ja uusiin haasteisiin vastaaminen vaativat kuitenkin työtä. Nuuska ja nikotiinisähkösavukkeet näyttävät vetoavan meillä erityisesti nuoriin eivätkä ne ole korvanneet tupakointia, vaan tulleet lähinnä lisätuotteiksi”, kertoo asiantuntija Hanna Ollila Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Nuoret eivät tiedä, mitä nikotiiniriippuvuus on

Nuoret eivät tutkimusten mukaan ymmärrä, mitä nikotiiniriippuvuus tarkoittaa ja suhtautuvat siihen välinpitämättömästi. Tupakkatuotteiden käytössä nikotiiniriippuvuus on keskeisellä sijalla, sillä kokeilusta koukkuun on lyhyt matka. Nuoren elimistö on erityisen herkkä nikotiinin vaikutuksille – osa nuorista jää koukkuun jo ensimmäisistä savukkeista.

Nikotiini vaikuttaa aivojen kehittyviin rakenteisiin: tupakointi nuoruusiässä voidaankin yhdistää kognitiivisten taitojen pysyvään heikentymiseen sekä käyttäytymishäiriöihin, jotka vaikuttavat erityisesti työmuistiin ja tarkkaavaisuuteen.

Syöpäjärjestöt pyrkii herättämään keskustelua nuorten nikotiiniriippuvuuden vaaroista maaliskuussa julkaistavalla videolla. Koskettava video on osa kampanjaa, jonka tavoitteena on kannustaa nuoria valitsemaan elämäntyyli, jota nikotiini ei määräile. Samalla nuorille tarjotaan apua nikotiinituotteiden käytön lopettamiseksi.

Uusi tupakkalaki tullee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa. Sen tulee EU:n tupakkadirektiivin vaatimien muutosten vuoksi astua voimaan viimeistään 20.5.2016.

Liitteet

Karjalainen 8.2. Nikotiiniriippuvuus
Hanna_Ollila Kouluterveyskysely
Eeva_Ollila_Tupakkalaki_ja_nikotiiniriippuvuus

Lisätietoja

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila puh. 040 595 2363
Kehittämispäällikkö Virve Laivisto puh. 050 588 2700
Tiedottaja Anu Kytölä puh. 050 382 8968

etunimi.sukunimi@cancer.fi