Siirry suoraan sisältöön

Lopettakaa sijoitukset tupakkaan

Neljä pohjoismaista syöpäyhdistystä ovat yhdistäneet voimansa ja kehottavat eläkerahastoja lopettamaan asiakkaidensa rahojen sijoittamisen tupakkaosakkeisiin.

Tupakka tappaa vuosittain kuusi miljoonaa ihmistä. Tupakkateollisuus rikkoo ihmisoikeuksia ja suunnittelee tuotteensa niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman voimakasta riippuvuutta mahdollisimman nopeasti.

Tupakointi on suurin yksittäinen syövän aiheuttaja. Maailmanlaajuisesti tupakka tappaa vuosittain kuusi miljoonaa ihmistä, ja pelkästään Suomessa kuolee vuosittain keskimäärin 5000 ihmistä tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Tästä huolimatta useimmat eläkerahastot sijoittavat asiakkaidensa rahoja tupakkaan. Tämä käytäntö on vihdoin saatava loppumaan, sanotaan Tanskan, Norjan, Suomen ja Färsaarten syöpäyhdistysten yhteisessä vetoomuksessa eläkerahastoille.

– Eläkerahastojen on katsottava peiliin ja kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa. Norjassa useat eläkerahastot ovat luopuneet sijoituksistaan tupakkateollisuuteen jo vuosia sitten. Kun Valtion eläkerahasto myi tupakkaosakkeensa vuonna 2009, se antoi voimakkaan signaalin. Jos Norja kykenee siihen, kykenemme mekin, sanoo Tanskan syöpäyhdistyksen johtaja Leif Vestergaard Pedersen. Tanskan syöpäyhdistys on yksi vetoomuksen aloitteentekijöistä.

Norjalaisten tupakkaosakkeet myytiin muun muassa siksi, että Norjan valtio halusi noudattaa WHO:n kansainvälisesti hyväksyttyä tupakkasopimusta. Sen on allekirjoittanut EU:n lisäksi 176 maata, jotka ovat sopimuksessa sitoutuneet toimimaan tupakoinnin vähentämiseksi.

On jo korkea aika saada muutkin Pohjoismaat ottamaan vastuunsa ja noudattamaan sekä WHO:n että YK:n tupakkasopimuksia ja edistämään YK:n maailmanlaajuista päämäärää, terveellisen elämän ja hyvinvoinnin varmistamista, pohjoismaiset syöpäyhdistykset painottavat.

– Tupakkateollisuuden tuotteet aiheuttavat kärsimyksiä, sairauksia ja kuolemaa kautta maailman. Kasvaneet sairaanhoitokulut ja tuottavuuden heikentyminen aiheuttavat valtavat kustannukset yhteiskunnille kaikkialla maailmassa. Mikäli Norjan viranomaiset eivät olisi luopuneet tupakkaosakkeistaan, Norja ei olisi noudattanut WHO:n tupakkasopimusta, Norjan syöpäyhdistyksen pääsihteeri Anne Lise Ryel sanoo.

 

Tupakkateollisuus rikkoo ihmisoikeuksia

Tanskan ihmisoikeusinstituutin juuri julkaiseman raportin pitäisi viimeistään saada hälytyskellot soimaan. Raportin mukaan tupakkateollisuus voi noudattaa ihmisoikeuksia vain yhdellä tavalla: lopettamalla kokonaan tupakkatuotteiden valmistaminen ja markkinointi.

On hyvin tiedossa, että tupakkateollisuus rikkoo ihmisoikeuksia esimerkiksi käyttämällä viljelyksillä laajamittaisesti lapsityövoimaa. Maailmanlaajuinen, ihmisoikeuksien puolesta työskentelevä NGO-järjestö Human Rights Watch on dokumentoinut tämän asian useaan otteeseen.

Jopa 8-vuotiaat lapset työskentelevät viljelyksillä, ja moni heistä sairastuu niin kutsuttuun ’Green Tobacco Sickness’ -tautiin, joka ilmenee pahoinvointina, huimauksena, päänsärkynä, oksenteluna ja hengitysvaikeuksina. Tupakanlehtiä poimivat lapset ovat lisäksi vaarassa tulla  riippuvaiseksi nikotiinista.

Hollannin yleisen syyttäjän virasto arvioi parhaillaan, onko mahdollista nostaa johtavia tupakkayrityksiä vastaan syyte muun muassa riippuvuutta aiheuttavien aineiden mittaustulosten tietoisesta vääristelystä.

 

Tupakkasijoitukset voidaan välttää

Eläkerahastot ovat aikaisemmin puolustaneet sijoituksiaan tupakkateollisuuteen sillä, että osakkeet antavat vakaan tuoton, ja niiden välttäminen on vaikeaa, koska osakkeet on koottu salkkuihin. Tilanne on kuitenkin muuttunut, koska nykyisin on käytössä osakesalkkujen räätälöintityökaluja.

– Jos joku on sitä mieltä, että on aivan kunniallista ansaita rahaa tupakkateollisuudella, joka suunnittelee savukkeet siten, että ihmiset tulevat niistä riippuvaisiksi, ja joka muina miehinä surmaa miljoonia ihmisiä vuosittain, jotain on vialla. Eläkerahastot tukevat lisäksi asiakkaidensa rahoilla teollisuutta, joka toimii monissa suhteissa ihmisoikeuksien vastaisesti, Leif Vestergaard Pedersen huomauttaa.

 

Moni on luopunut tupakkasijoituksista

Useat suuret yritykset, kunnat sekä eläke- ja vakuutusyhtiöt ovat jo lopettaneet sijoittamisen tupakkateollisuuteen.

Näitä ovat muun muassa Lego, Kööpenhaminan kunta, Odensen kunta, Tanskan valtion eläkerahasto, norjalainen Storebrand, amerikkalainen eläkerahasto Calpers, ranskalainen eläkerahasto Fonds de réserve pour les retraites, ruotsalainen AP4 ja irlantilainen Irish Sovereign Wealth Fund. Äskettäin joukkoon liittyivät maailmanlaajuinen vakuutusyhtiö AXA, englantilainen Aviva ja hollantilainen EBN AMRO -pankki.

 

WHO:n Tupakkasopimus

EU ja 179 maata ovat ratifioineet WHO:n tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen. Tupakan käytön vähentämisestä vallitsee ainutlaatuinen kansainvälinen yksimielisyys. Tupakkasopimuksessa kuvataan suuri joukko tupakoinnin vähentämisen työkaluja, joita voidaan käyttää esimerkiksi suhteessa syöpää ja riippuvuutta aiheuttaviin aineisiin, savuttomaan ympäristöön ja tupakan markkinointiin.

WHO:n Tupakkasopimus

Guidelines for implementation of Article 5.3 of the WHO Framework Convention on Tobacco Control

YK:n globaalin kestävän kehityksen tavoitteet

Tavoite 3: Good health and well-being: Terveys ja hyvinvointi

 

 

Tanskan ihmisoikeusinstituutin raportti

Tanskan ihmisoikeusinstituutti sai syyskuussa 2016 Philip Morrisilta tehtäväksi suorittaa yrityksen ihmisoikeusarviointi. Taustalla oli YK:n ihmisoikeusneuvoston yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet (UNGP). Niissä sanotaan, että kaikkien yritysten on noudatettava ihmisoikeuksia ja ryhdyttävä välittömiin toimenpiteisiin havaitessaan niitä rikottavan toiminnassaan.

Tanskan ihmisoikeusinstituutin johtopäätös on luettavissa instituutin kotisivuilta. Tässä ote julkaisusta:

”Tupakka on haitallista terveydelle, ja tupakan valmistaminen ja markkinointi ovat ilman pienintäkään epäilyä ristiriidassa sen kanssa, että ihmisillä on oikeus terveyteen. Tupakkateollisuuden kohdalla UNGP siten edellyttää tupakan valmistuksen ja markkinoinnin lopettamista”.

https://www.humanrights.dk/news/human-rights-assessment-philip-morris-international

 

Ihmisoikeusrikkomukset – lapsityövoima

https://www.hrw.org/news/2017/04/25/open-letter-british-american-tobacco-shareholders

 

Mahdollinen oikeudenkäynti johtavia tupakkayrityksiä vastaan Hollannissa

  1. syyskuuta 2016 neljä suurinta Hollannissa toimivaa tupakkayritystä – Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International ja Imperial Tobacco – ja niiden johto ilmiannettiin oikeuteen murhasta ja väärennöksistä.

Syyttäjäviranomaiset arvioivat parhaillaan, voidaanko syyte nostaa.  Ilmiannon perusteet olivat muun muassa seuraavat:

  • Tupakka tappaa vähintään puolet tupakoitsijoista
  • Tupakkateollisuus on tietoisesti ja tahallaan tehnyt savukkeista mahdollisimman voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavia, ja se käyttää satoja lisäaineita, jotka tehostavat riippuvuuden kehittymistä
  • Tupakkateollisuus vääristelee myrkyllisten aineiden mittaustuloksia, jolloin tekniset mittaukset osoittavat nikotiinille, tervalle ja myrkyllisille aineille alhaisempia pitoisuuksia kuin mitä tupakoitsijat todellisuudessa hengittävät.

Lue ilmiannosta tästä:

https://sickofsmoking.nl/wp-content/uploads/2017/03/Complaint-Tobacco-Industry.pdf