Siirry suoraan sisältöön

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys ennätystulokseen

Tiedote 22.1.2015

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys saavutti vuonna 2014 ennätystuloksen, yli miljoona euroa (1 150 000 euroa). Uudistuneen ilmeen Roosa nauha sai kenkäsuunnittelija Minna Parikan kynästä. Keräyksen teemana oli ’Yhdessä eteenpäin’, jota symboloivat Parikan Roosa nauhaan taituroimat pitkät sääret ja korkeat korot.

Suuri osa keräyksen tuotosta saadaan yritysyhteistyöllä myymällä Roosa nauha -tuotteita. Viime vuonna keräyksen tulosta kasvattivat kuitenkin erityisesti yksityisten ihmisten tekemät lahjoitukset ja nauhan myynti. Parikan suunnittelema menevä nauha sai osakseen paljon huomiota.

Keräyksellä tukea syöpätutkimukselle ja neuvonnalle

Roosa nauha -keräyksellä tuetaan kotimaista syöpätutkimusta. Tieteellinen tutkimus on syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen, diagnostiikan, hyvien hoitojen ja potilaiden kuntoutumisen perusta. Viime vuonna Roosa nauha -rahastosta jaettiin tutkimusapurahoja yhteensä 560 000 euroa. Keräyksen varojen avulla on viime vuosina tutkittu syöpägeenien merkitystä syövän synnyssä, rintasyövän leviämistä, syövän syntyvaiheita ja kehitetty uusia, tiettyihin syöpägeeneihin purevia lääkkeitä.

”Keräyksellä on suuri rooli suomalaisen huippusyöpätutkimuksen eteenpäin viemisessä”, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Keräyksellä tuetaan myös Syöpäjärjestöjen valtakunnallista, maksutonta neuvontapalvelua ja maakunnissa tehtävää neuvontaa. Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat auttavat syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Vuonna 2014 neuvontapalvelun tuki oli 400 000 euroa.

Rintasyöpä koskettaa monia suomalaisia

Suomessa rintasyövästä selviytyminen on Euroopan huippua laadukkaan hoidon ja vahvan tutkimuksen ansiosta. Rintasyövän ennuste on parantunut, koska syövät todetaan aiempaa varhaisemmassa vaiheessa ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas suomalainen nainen, vuosittain noin 4 700 naista. Rintasyöpäriskiä lisäävät muun muassa ylipaino, liikkumattomuus, vaihdevuosien pitkäaikainen hormonihoito, alkoholinkäyttö ja tupakointi. Kaikista syövistä noin 30–50 prosenttia olisi ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla.

Roosa nauhalle taas uusi ilme

Tänä vuonna Roosa nauhan suunnittelee jälleen nimekäs suomalainen suunnittelija. Roosa nauha -keräys huipentuu lokakuussa, kun Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 9.10.2015. Roosa nauha -keräykseen voi osallistua ympäri vuoden osoitteessa www.roosanauha.fi tekemällä lahjoituksia tai perustamalla omia keräyksiä.

Rintasyöpätutkijat kertovat työstään(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäsäätiö on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja kotimaassa. Vuonna 1948 perustettu säätiö toimii lahjoitusvaroin. Syöpäsäätiön tunnetuin keräys on vuosittain lokakuussa järjestettävä Roosa nauha -kampanja. Syöpäsäätiö on osa Syöpäjärjestöjä.

Lisätietoa:

Roosa nauha -keräyksen varojen käytöstä: pääsihteeri Sakari Karjalainen p. 0400 818 910 ja viestintäpäällikkö Kirsi Hakala, p. 050 441 8748

Roosa nauha -keräyksen toteutuksesta ja osallistumistavoista: keräyspäällikkö Tuuli Lahti, p. 040 5580977

Rintasyövästä ja Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelusta: ylilääkäri Liisa Pylkkänen, p. 040 733 5237

Terveyden edistämisestä: terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, p. 040 595 2363

sähköposti:etunimi.sukunimi(at)cancer.fi